NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Simple og gratis Content Management Systems (CMS)

Skrevet/opdateret af Thomas Skov Iversen

CMS

Indtil for få år siden var det stadig ret udbredt, at kode sine hjemmesider fra bunden ved hjælp af blandt andet HTML og CSS. Disse tider er dog forbi, og det kan vi takke de super smarte og let tilgængelige Content Management Systems (CMS'er) for!

Disse systemer gør dit liv som hjemmeside-udvikler langt nemmere, og du behøver ikke det store kendskab til koder for at komme i gang. HTML og CSS fungerer dog stadig, men hvis du ikke har tålmodighed til at lære dette, er et CMS det perfekte valg for dig.

Men hvad er et Content Management System egentlig?

Et CMS er ikke et program du har liggende på din computer, men snarere et indholdsstyringssystem, som du kan tilgå via internettet.

Ved hjælp af dette system, kan du så "tegne" og "bygge" din hjemmeside via en masse forskellige værktøjer som CMS´et stiller til rådighed for dig. Man kan sige, at et CMS er opstillet lidt som et almindeligt tekstbehandlings program, hvor du kan tilføje og flytte run på tekst, billeder og andet indhold ved kun nogle få museklik. Du behøver altså ikke nogle tekniske færdigheder inden for programmering for at oprette en hjemmeside og derefter redigere og tilføje indhold på den.

Ydermere kan du til de forskellige CMS´er hente færdiglavede hjemmeside-skabeloner, også kaldet temaer, som i bund og grund er færdiglavede hjemmesider som du installerer på dit CMS. Disse temaer er ofte gratis, men der findes også en del betalte. Et tema giver dig faktisk en færdig hjemmeside, og du skal kun tænke på at fylde indhold på den. På denne måde kan du altså have en hjemmeside eller blog klar i løbet af blot en uges tid.

OBS.
Mange CMS systemer, specielt open source, er bygget på PHP og MySQLi. Derfor kan det ofte anbefales, at man sætter sig ind i det mest basale PHP og MySQLi, inden man begynder på sin CMS hjemmeside. Derfor tilbyder vi her på NemProgrammering.dk en masse video vejledninger i PHP og MySQLi.

Du kan se dem her:

Gratis kursus i PHP
Gratis Kursus i MySQLi

Gratis CMS´er - Hvad skal du vælge?

Du sidder måske nu og tænker ”hmmm… Hvad skal jeg så vælge? Og er de alle sammen lige gode?”

Kort fortalt, så er det meget dine individuelle behov der bestemmer, hvad du vil finde bedst. De fleste CMS´er har en masse at tilbyde - også selvom de er gratis. Så rådet må lyde... Prøv dig frem - det koster jo ikke noget alligevel!

Når du går i gang med et CMS er der dog nogle ting omkring hosting du skal være opmærksom på. For det første så tilbyder mange webhotel-udbydere de såkaldte 1-click-installs, som gør det utrolig nemt at installere diverse CMS´er. Derfor kan det, hvis du ikke er så teknisk anlagt, være en rigtig god idé at vælge et webhotel med denne service.

Derudover skal du også være 100% sikker på, at webhotellet kan håndtere det CMS som du godt kunne tænke dig og dets specifikationer, inden du vælger at købe webhotellet. Hos NemProgrammering.dk anbefaler vi typisk nordicway til folk der vil i gang med CMS´er som f.eks. WordPress og Joomla, fordi nordicway med sikkerhed understøtter disse. Alternativt kan du læse mere om andre webhoteller og hvordan de supportere CMS´er i vores artikel om danske webhoteller.

Men nok om hosting, lad os komme tilbage til selve systemerne! Vi har nedenfor samlet en mindre liste over de mest udbredte CMS´er, og givet en kort introduktion til dem alle – Måske passer et af dem til netop dine behov...

WordPress

Gratis CMS system, wordpress

WordPress er en af de mest populære Content Management Systemer på marked lige nu, og denne popularitet er ikke kommet ud af det blå.

WordPress er simpelt, og du kan bruge det som blog eller som en regulær hjemmeside. Ved hjælp af af plugins kan du udvide funktionerne på din WordPress-hjemmeside, og derved lade dit site vokse sig så stort og kompliceret som du ønsker – Det bedste af det hele er selvfølgelig, at næsten alt er GRATIS.

WordPress er super nemt at bruge, og derfor er det også det foretrukne valg, hos folk der aldrig har arbejdet med hjemmesider før

Nogle aspekter af WordPress er ikke helt optimale, f.eks. med hensyn til SEO. Dog er der allerede kommet en masse forskellige SEO-plugins til WordPress, som i større eller mindre grad løser dette problem.

På NemProgrammering.dk tilbyder vi gratis video undervisning i WordPress. Se videoerne her: Gratis dansk video-kursus i WordPress.

Gratis CMS system, drupal

Drupal

Drupal er et utrolig kraftfuldt allround system. Det er konstrueret i moduler, og kan let tilpasses til næsten enhver situation.

Drupal tager længere tid at lære end de fleste andre CMS´er, så det henvender sig bestemt ikke til web-udviklere og bloggere, som leder efter en hurtig og nem løsning.

Joomla!

Gratis CMS system, Joomla

Joomla! er et andet meget populært CMS. Det er open source, hvilket betyder, at du ikke skal betale en øre for det. Det kan bruges til at opbygge en bred vifte af forskellige websites, og kan nemt håndtere statiske sider, blogs, afstemninger, nyheds feeds samt communities. Det smukke ved Joomla! er måde hvorpå du kan kontrollere brugergrupper. F.eks. kan du med Joomla! vælge at vise bestemte områder af din side til kun udvalgte brugere. På denne måde kan du altså lave en hjemmeside, som giver dine besøgende adgang til specifikke områder og funktioner, alt efter hvilken bruger de har på siden.

Systemet virker fra starten, så du skal ikke være "it-nørd" for at få det til at køre. Du skal dog være indstillet på, at skulle installere ekstra funktioner og extensions, for få netop det look og system du leder efter, og eftersom det bestemt ikke er alle udvidelser der fungerer lige godt, kan dette godt skabe problemer hen ad vejen.

På NemProgrammering.dk tilbyder vi et gratis kursus i Joomla! Start dette kursus her: Gratis video-kursus i Joomla!

Gratis CMS system, Concrete5

Concrete5

Og så til sidst en underdog… Concrete5 er et nyere, men også ret lovende CMS. Det har mange gode funktioner, og brugerfladen er helt i top og nem at lære. Desværre har Concrete5 ikke så stor en brugerbase som f.eks. Joomla! og WordPress, og derfor bliver der ikke udviklet voldsomt mange udvidelser og plugins til systemet. Brugerne er dog stille og roligt på vej, så det problem løser nok sig selv! - Prøv det eventuelt og døm selv!

Skulle en CMS-hjemmeside være lidt for indviklet og kompliceret til dig, så kan du i stedet oprette en simpel og gratis blog.

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Christian    05-03-2021

Hej, Jeg tænker at bygge et intranet i virksomheden. Jeg er fra den spæde internestart og dengang flækkede man noget sammen i HTML. Jeg har kigget i Word og set om det kunne bruges til et meget simpel HTML baseret intranet, men det virker virkelig forældet... men det kunne være der var nogle brugbare skabeloner hos MS? Så, findes der et program som jeg kan downloade og installere, hvor jeg kan bygge mit intranet op i!??! ...og meget gerne ved brug af CMS! Det der er vigtig for mig er at det kan downloades og installeres, da jeg ikke gider noget online-baseret, hvor der skal betales abonnement osv. Kan man bruge Google web Designer til dette projekt ...det virker bare mere som om det (kun) er til fremstilling af animerede bannere mv. ...men programmet er downloadet og installeret! :-)


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    31-07-2017

Hej Peter, Jeps, det kan både lade sig gøre med WordPress og Joomla. Jeg vil dog anbefale WordPress.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Peter Jensen    28-07-2017

Jeg vil gerne lave en hjemmeside med login, hvor brugerne kan skrive små meddelelser til hinanden. Kan det lade sig høre i WordPress eller Joomla ?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    04-02-2016

Hej Panta, Jeg ville nogle tage et kik på WordPress, som kører fint på UnoEuro, og som du allerede selv har prøvet at installere. Til WordPress kan du få et plugin kaldet WordPress Marketplace, som gør din side lidt DBA agtig, hvilket lyder lidt som det du efterspørger. Mvh.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Panta    02-02-2016

Hej :) Tak for en super god hjemmeside. Jeg har et spørgsmål. Jeg har et webhotel hos unoeuro og jeg har været inde og prøve det lidt af, har prøvet at installere WordPress (1 click system) og har også prøvet prestashoo (1 click system), er ikke nået langt, da jeg er i tvivl om jeg har valgt det rigtige CMS, jeg vil gerne have, at man kan købe annoncer på min hjemmeside, dvs. med henblik på at folk kan sælge ting via min hjemmeside. Jeg ønsker også at man på min hjemmeside skal kunne vælge funktionen STED/Geografi, dvs. hvor i Danmark man ønsker at søge en bestem varer, farve, str. osv. Hvilkem CMS system anbefaler I som UnoEuro også er koblet til?? På forhånd tak.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Heidi    10-09-2013

Hejsa, Jeg skal for første gang prøve at lave en webshop - Og er kommet frem til man skal bruge en CMS, men hvilket program er det letteste sted at lære det? jeg har domæne ved one.com


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    21-06-2013

Hej Preben, Hvis det kun er ét produkt du skal sælge så tror jeg faktisk fint du kan "nøjes med" Wordpress og så installere et ecommerce plugin - det fungerer fint til små shops!


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Preben Larsen    20-06-2013

Hej NP.dk :-) JEg er helt grøn inden for dette område, men skal til at lave en hjemme side til onlinehandel med indtilvidere kun 1 produkt. Er der nogen af de her opensource CMS systemer der fungere let og ubesværet mht. dette? Mvh. Preben


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
NemProgrammering.dk    15-05-2012

Hej Jesper, Er ret sikker på at alle kan håndtere sådanne sites... Denne side: http://videos.icanhascheezburger.com/ køres faktisk i Wordpress og det fungere fint... Prøv at kigge lidt på nogle video temaer for alle systemer, så finder du nok et du kan lide..


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Jesper Hårdell    15-05-2012

Hej. God hjemmeside med forklaringer. Er der nogle bestemte CMS'er som kan anbefales når man vil bruge videos på egen hjemmeside? Sådan en videosite med flere klips.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Tribbi    19-03-2012

Hvad blev der af PHP-Fusion burdte man ik have givet dem et lille ord med på vejen også, da det syndtes at være udbredt?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Jonas Grøn-Iversen    23-09-2011

Det er fedt at nemprogrammering.dk har givet sig tid til at kommentere disse CMS systemer. Jeg synes dog at man kan konkludere at det er bedst at lære sig PHP og MySQL, samt CSS og så lave sin egen side eller sit eget CMS og så ved man nøjagtigt hvad man har, hvordan det bruges og kan nemt selv rette en fejl i det. Det ville også være en god træning i at lære sig PHP og MySQL. :) Man kan lære rigtig mange gode ting her på nemprogrammering.dk også selv om jeg har kodet hjemmesider i nogle år efterhånden. Rigtig godt initiativ! :-) ------------------------------------------------------------------------- http://www.jgisystem.dk http://www.jogi.dk


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Tobias    21-07-2011

Uhm.. Har tjekket dem alle igennem, undtagen Drupal. Er nået frem til, at jeg helst vil bruge Concrete5, det er så enkelt og kan varmt anbefales. :)


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Tobias    05-07-2011

Hejsa. Her er ihvertfald, et direkte download link, til den danske udgave af WordPress. http://da.wordpress.org/wordpress-3.2-da_DK.zip


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    04-07-2011

Hej mike Jo, kan godt se jeg kan finde nogle links til de forskellige systemer...


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Mike Pedersen    04-07-2011

Hej nemprogrammering Kan der ikke komme nogle download links på? Kan nemlig ikke finde noget på internettet På forhånd tak


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Tobias    29-06-2011

Har en guide til Joomla!, det er dog besværligt synes jeg. Prøver nok WordPress :p


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Knud Ottersen    25-05-2011

Godt overblik du får givet her! Tror jeg vil prøve Wordpress ;)