NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Linkbuilding-guide for begyndere

Skrevet/opdateret af Thomas Skov Iversen

Linkbuilding er en utroligt vigtig faktor, når det handler om at få en høj placering på de store søgemaskiner.

Som udgangspunkt vil jeg starte med at give en forklaring på, hvorfor links er så vigtige. Eftersom dette er en guide for begyndere, vil jeg ikke komme 100 % omkring alle emner og forhold. Med det sagt, så vil denne artikel stadig give dig et solidt fundament, såedes at du selv kan komme i gang med linkbuilding.

At lave god linkbuilding kan være utrolig tidkrævende og ofte tager det fokus fra andre vigtige gøremål. Hos NemProgrammering.dk´s webbureau Instance.dk tilbyder vi derfor at gøre arbejde for dig og varetage alt hvad der har med linkbuilding og SEO at gøre, så du i ro og mag kan se dine sider komme højere og højere op i Google uden at skulle bruge for meget tid og energi på det selv.

Hvorfor er links så vigtige?

Forestil dig at et link er en stemme. Hvert link fra en ekstern hjemmeside til din hjemmeside fortæller søgemaskinen, at det indhold der findes på dine sider er værdifuldt. Derved tæller linket som en stemme til dig og din hjemmeside. Man skulle tro, at det så udelukkende handler om at få så mange links(stemmer) til at pege mod ens side som muligt, men nej, dette er ikke den helt rigtige tilgang til linkbuilding.

I modsætning til et almindeligt demokratisk valg, så er nogle stemmer på nettet mere værd end andre. Faktisk er der så stor forskel på links, at ét link fra en vigtig hjemmeside er mere værd end 10 links fra 10 mindre vigtige sider.

Links får tildelt værdi ud fra følgende faktorer:

Sidens styrke:
Styrken af en side er en af de største faktorer når det kommer til værdiansættelsen af links. En sides styrke kan, med mangel på bedre, fastlægges på baggrund af dens PageRank.

Pagerank er resultaterne af en stor ”afstemning” mellem alle sider på ”the World Wide Web”. En afstemning som afgør hvor vigtige sider er. Google tildeler en numerisk værdi på mellem 1 og 10 til alle hjemmesider, hvor 10 er det bedste. Denne værdi bruger Google så til at fastlægge links vigtighed.

Hvis en side med en PageRank på f.eks. 7 linker til din side, vil denne stemme tælle mere end det samme link fra en PageRank 4 side. Dette er fordi, at Google ser en side med PageRank 7 som værende vigtigere end sider med f.eks PageRank 4. At en side med en høj PageRank linker til din side, vil også forøge din sides PageRank og dermed dens placering på Google.

Sidens relevans:
Hvis noget skulle være vigtigere end sidens styrke skulle det være sidens relevans i forhold til din side. Hvis du f. eks har en side om kondisko, så vil et link fra en PageRank 2 hjemmeside, der handler om sportssko, veje højere end et link fra en PageRank 5 hjemmeside, som handler om blomster. Dette er dog lidt en gråzone, da det afhænger af søgemaskine-robottens evne til at læse og forstå indholdet på siderne.

Ankerteksten:
Teksten som bruges til at linke til din side, altså selve teksten i linket(ankerteksten), er også utrolig vigtig. Forsøg derfor, hvis muligt, at få proppet lidt nøgleord ind i ankerteksten. F.eks. ville en rigtig god ankertekst til NemProgrammering.dk være " Gratis danske video-vejledninger", fordi link-teksten indeholder en masse vigtige søgeord for NemProgrammering.dk.

NemProgrammering.dk ejer også et site med underholdende dyre-videoer. Her kunne en god anktertekst f.eks. være: Sjove videoer med hunde, katte og andre dyr .

Link positionen:
Hvis et link er placeret øverst på en side, vejer det ofte mere, end hvis det var placeret nederst på siden. Derudover vil et link også blive tildelt mere værdi, hvis der ikke er alt for mange andre links på samme side. Dette giver god mening, idet søgemaskinerne vil læse det som om linket er unikt, og at det rent faktisk er placeret der, for at folk skal klikke på det. Altså – En god placering af linket giver en større værdi af linkets stemme.

Der findes også andre faktorer, men eftersom at dette er en begynder guide, vil jeg ikke komme ind på dem her. Med dette i baghoved så prøv for så vidt muligt at få bygget links op der lever op til kravene beskrevet foroven. Det betaler sig at vælge linkende sider med omhu i stedet for at sprede links tilfældigt på nettet.

De forskellige elementer af linkbuilding er nu blevet beskrevet, samt hvorfor linkbuilding er så vigtigt. Den næste sektion vil beskrive nogle forskellige linkbuilding taktikker. Taktikkerne handler om, hvordan du får links fra andre hjemmesider på nettet. Det skal dog understreges, at kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan gøre det, og listen nedenfor er derfor heller ikke komplet – Dette er trods alt en guide for begyndere…

Linkbuilding taktikker

Artikler
At skrive artikler kan være en god måde, hvorpå du kan bygge links op. I dine artikler kan du så linke til dine egne sider, og når artiklen ligger på nettet, vil disse links tælle som stemmer på din hjemmeside. Husk dog på, at der også skal være brugbart indhold i dine artikler således at de ikke fremstår som værende lavet udelukkede med linkbuilding i tankerne.

Vælg derfor et emne som du finder interessant og som er relevant for din hjemmeside. En artikel vil både give dig gode links samt tiltrække relevante besøgende til dine sider – Så del ud af din viden! At dele sin viden i artikler kan faktisk være mere tilfredsstillende en man lige skulle tro, specielt hvis man får positiv feedback på det man skriver.

Når du har fået skrevet en god og original artikel, så skal du have lagt den på nettet. Dette kan du gøre ved hjælp af artikel delings sider. Prøv at søge på Google efter relevante artikeldatabaser, hvortil du kan indsende din artikel.

Linkkataloger
At tilføje links til linkkataloger kan være en lang og trættende affære. Tilføjelser skal gøres manuelt og følge reglerne for det givne linkkatalog. Derudover skal du altid huske at skrive en unik titel og tekst til dit link, da linkkataloger ofte ikke godtager titler og tekst der er blevet brugt før hos andre kataloger.

Mange kataloger tilbyder dig et gratis link, men af samme grund kan det tage lang tid før dit link rent faktisk kommer i kataloget. I stedet for at vente i flere måneder på godkendelse, kan du betale et mindre gebyr, men overvej dog altid om det virkelig er det værd.

Der findes utrolig mange linkkataloger. Nogle er bedre end andre, og nogle har højere PageRank end andre. Vælg derfor med omhu, og spild ikke din tid på useriøse kataloger... For dem er der rigtig mange af…

Forum
Mange vil sikkert ikke bryde sig om denne taktik, men hvis den bruges rigtig, kan den faktisk give gode resultater. Denne form for linkbuilding har fået et dårligt ry, da uetiske webmasters før i tiden ”spammede” blogs og forums med ligegyldige kommentarer blot for at få et link. Nogle gik endda så langt og konstruerede bots, som automatisk kunne spamme foraer og blogs med links. Problemet eksisterer desværre stadig, dog ikke i så høj grad som førhen.

Hvis du imidlertid har alt på det rene, så er det faktisk muligt, helt legitimt at få links fra et forum eller to. Dette skal du dog gøre på en pæn og ordentlig måde, ved at komme med kvalificerede svar, som rent faktisk kan hjælpe andre på tråden.

Er der f. eks en tråd om flotte blomster, kan du passende linke til din egen hjemmeside, hvis der eksempelvis findes billeder af flotte blomster herpå. Dette vil administratorer sandsynligvis ikke sige noget til, da det jo er relevant for tråden.

Konklusion

Linkbuilding er vigtigt, ingen tvivl om det. At gøre det ordentligt er alt afgørende, da det modsatte kan have en negativ effekt. Det der i denne artikel er blevet beskrevet, er det mest basale inden for linkbuilding. Derfor anbefales det, at du læser andre artikler og blogs, hvis du vil gå mere i dybden med emnet. Denne guide vil, hvis forstået korrekt, dog kunne hjælpe dig til at undgå standard faldgrupper inden for linkbuilding, såsom at bygge links op på sider, som ikke har haft værdi siden 2006.

Næste artikel vil beskrive, hvordan du ved hjælp af Google Adsense kan komme i gang med at tjene penge på din hjemmeside: Tjen penge med Google Adsense

Tags: SEO  Annonce placering  Affiliate netværk  SEO værktøj

.

Vil du gerne lære endnu mere om linkbuilding?

Har du mod på at blive endnu bedre til linkbuilding og få din side helt til tops i Google, så bør du overveje at tage NemProgrammering.dk´s online søgemaskineoptimerings-kursus for begyndere. Klik og læs mere herunder!


Denne side blev sidst opdateret:

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Malthe    07-07-2016

Super god artikel - det er værd at huske, nu hvor man selv er på udkig efter noget professionel sparring :) Mvh. Malthe


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    03-08-2015

Hej Finn, Tak for din kommentar. Relevante udgående links er selvfølgelig også vigtige ja, og dem vil vi helt sikkert også skrive om i et andet indlæg. For at holde fokus er det dog ikke omtalt her - ellers bliver artiklen bare for lang ;-) Mvh. Thomas


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Finn Bennetsen    29-10-2011

God artikel og ingen tvivl om at arbejdet med linkbuilding har positiv indflydelse på placeringen i søgemaskinerne. Jeg kan dog ikke forstå hvorfor denne og andre artikler kun snakker indgående links. Jeg mener at udgående links også er vigtige og gode informative udgående links giver en bedre rang i søgemaskinerne. Det har jeg også skrevet et indlæg om her: http://seosyd.dk/udgaende-links.html Med hensyn til linkkataloger, så kigger jeg på om Google overhovedet har indekseret de nyeste links.