4 tips til at få nye projekter i hus som selvstændig inden for IT

Af Søren Rosenmeier, International CEO i Right People Group
Er du fristet af den frihed, der ligger i livet som selvstændig, men bekymret for, om du kan få opgaver nok til at matche eller overgå din løn som fastansat? Eller er du allerede din egen chef, men vil gerne udvide dine mulighder for at få nye projekter i hus? Så læs med her, hvor vi har samlet 4 råd til, hvordan du bedst sælger dig selv som freelancer.
Der er mange fordele ved freelance-livet, men med friheden følger også behovet for hele tiden at være opsøgende, finde nye projekter og nye kunder. Samtidig forventer dine kunder, at du holder dig up to date med den nyeste udvikling inden for dit felt, for det er jo din særlige ekspertise og specialisering inden for et felt, som gør dig attraktiv at hyre på konsulentbasis.
Med andre ord er det godt at have en klar strategi for, hvordan du finder nye kunder, hvis du også skal have tid til at løse de projekter, du allerede har fået i hus, skal videreuddanne dig, ordne regnskab og hvad der ellers følger med selvstændigheden.
Grib knoglen
Oldschool cold-calling er ikke noget, der tales i høje toner om, men det kan være særdeles effektivt. For nogle vil det føles grænseoverskridende, fordi det er hårdt at få afvisninger, også selvom man ikke kender personen i den anden ende. Men husk ikke at tage et nej tak personligt og klø bare på. Hvis du har lavet dit forarbejde ordentligt og ved, at og hvordan du vil kunne skabe værdi for den potentielle kunde, som du ringer til, så gør du dem faktisk en tjeneste ved proaktivt at tilbyde det. Hvis du ringer med det mentale mindset vil du også nemmere kunne virke overbevisende.
Brug og dyrk dit netværk
Måske har du allerede et godt netværk, som du kan gribe fat i. Bed personer, der ved hvad du kan og står for, anbefale dig i deres netværk (og gør det nemt for dem, fx ved at lave et lækkert opslag på Linkedin, som de kan dele). Måske får de også selv behov for assistance, som du kan levere, og defor er det vigtigt, at de ved, at du nu kan hyres på konsulentbasis.
Husk også, at familie og venner også er en del af dit netværk (endda en meget loyal del af det), som måske også har et professionelt jeg, der kan hjælpe dig videre. Hvis du er ny på arbejdsmarkedet eller bare ikke har et stort netværk, så start med at brug dit private netværk og dyrk ét professionelt. Der er masser af events, som du kan deltage i, hvor du kan møde potentielle kunder eller samarbejdspartnere. Det kan være brancheevents som dem IT-branchen afholder, men det kan også være netværksarrangementer i dit lokalmiljø – spørg fx Væksthuset i din region, hvad de kan anbefale. Husk at dine kunder ikke behøver at lave det samme som dig (det er jo derfor, de har brug for at hyre dig ???? ), så tænk ud af boksen og grib de chancer, der byder sig.
Lad kunderne finde dig – grib de digitale muligheder
Mange køb, også af konsulentydelser, starter på Google eller i hvert fald på nettet, så god synlighed i søgemaskinerne og en professionel digital tilstedeværelse er en super nyttig måde at få kunder på. Et must-have som selvstændig er en professionel Linkedin profil, som du kan henvise potentielle kunder. En egen hjemmeside er næste skridt, hvor du i ord og billeder kan vise, hvem du er og hvad du kan og kan have referencer fra tidligere kunder, som vil have en god effekt på dine prospects. Måske vil du endda begynde at blogge og på den måde etablere dig selv som en ekspert inden for dit felt. Det kan på den lange bane betyde, at kunderne kommer i tanke om dig, når de har brug for en ekspert med din profil.
Brug freelance konsulenthuse
Den sidste mulighed, som jeg som ejer af et freelance konsulenthus gerne vil gøre opmærksom på er – sjovt nok – at lade andre finde projekterne for dig. Freelance konsulenthuse lever netop af at matche projekter med konsulenter.
Vi gør mange af de samme ting, som er skitseret i de foregående tre punkter, men med den afgørende forskel, at vi ikke selv løser projekterne selv, men finder den perfekte freelance konsulent til at løse hvert af dem. Det vil sige, at du kan skrive dig op til en mailingliste med dine kompetencer og det geografiske område, som du vil arbejde i, og så modtager du en projektmail, hver gang der er et projekt, der matcher din profil.
De fleste selvstændige IT-konsulenter bruger i større eller mindre grad konsulenthuse til at finde nye projekter, fordi det er effektivt og giver en større bredde af opgaver at vælge imellem og minimerer den projektløse tid. I praksis kan det nemlig være svært at ”new bizze”, mens du arbejder fuldtid på et projekt. Men at sende sit CV som svar på en projektmail, kan de fleste overkomme. Her kan du skrive dig op til freelance IT projekter fra Right People Group.
Hvis du er IT-specialist og dygtig til det, du gør, så er der helt sikkert et marked for dig som selvstændig konsulent. Så hvis du ikke allerede er selvstændig, vil jeg sige ”just do it” og brug et par af rådene ovenfor, så skal du nok få succes!