NemProgrammering.dk logo

12 Excel formler du bør kende!

Ekspert indlæg
Excel formler
Thomas Iversen

  Skrevet af: Thomas Iversen     25-09-2017     Skrevet i: Excel

Rigtige mange arbejder til daglig med Excel, men alt for få får det optimale ud af programmet, selvom de mest brugbare funktioner, faktisk også er de nemmeste at lære.

Nedenfor har vi samlet 12 forskellige Excel funktioner, som du kan bruge til at optimere dine formler og dit arbejde i Excel generelt.

excel
excel kursus Bliv ekspert i Excel med et online Excel kursus!
Læs mere
Videolektioner: 36 Kursus længde: 8 timer E-bog: 200 sider Ubegrænset adgang Kursusbevis Pris: 399 DKK Virksomhed eller underviser?

Vil du gerne blive endnu bedre til Excel, kan vi anbefale dig at tage et kig på vores Excel kursus for begyndere. Kurset indeholder en lang række videolektioner om Excel samt en komplet Excel bog, der både vil lære dig de grundlæggende samt mere avancerede emner indenfor Excel.

Hvis du ikke er klar på et helt kursus, så kan du istedet kaste dig over nedenstående funktioner, som vil gøre din hverdag i Excel meget nemmere!

1. SUM

SUM er en funktion som er nærmest uundværlig i formler i Excel. SUM er en simpel funktion, som du bør kende, hvis du arbejder bare en lille smule med Excel.

Det som SUM gør utroligt simpelt, den ligger nemlig tal sammen. Så istedet for at sige skrive A1+A2+A3, så kan du skrive SUM(A1:A1), og så lægges alle tre tal i serien sammen.

SUM

2. MAKS og MIN (MAX og MIN)

Med MAKS og MIN, kan du finde den højeste og lavest værdi i en talrække. Dette er specielt brugbart, hvis du eksempelvis skal finde ud af,  hvad den højeste og den laveste løn er blandt en række medarbejdere.

MAKS OG MIN

3. HVIS (IF)

Med HVIS kan du lave logiske formularer i Excel. Du kan eksempelvis sige at hvis A er større en B, så skal der skrives “A er størst” i en celle. HVIS logik er typisk det første skridt til at indbygge logik i dine Excel ark.

En HVIS funktion er bygget op på den måde, at du først skal skrive en betingelse. Det kunne f.eks. være at A er større en B.

Herefter skal man angive, hvad der skal ske, hvis denne betingelse er sand (A er størst), og hvad der skal ske hvis den er falsk (B er størst).

HVIS 1

HVIS 2

4. AFRUND (ROUND)

AFRUND er en rigtig god funktion, hvis du vil præsentere dine værdier på en pænere og mere overskuelig måde. AFRUND afrunder nemlig dine tal til det antal decimaler du ønsker.

Herunder har vi eksempelvis afrundet til 2 decimaler.

AFRUND

5. NU (NOW)

NU er en smart funktion, som du kan bruge i formler, der skal udregnet udfra dags dato. NU giver dig nemlig dags dato samt klokkeslæt.

NU

6. SAMMENKÆDNING (CONCATENATE)

Med SAMMENKÆDNING kan du sammensætte tal og værdier i en samlet streng. F.eks. kan du sætte “Peter er” i en celle sammen med “24 år” i en anden og få en samlet sætning “Peter er 24 år”

Husk, at hvis du vil tilføjet et mellemrum mellem de to sammensatte celler skal du indsætte ” ” mellem cellerne i formlen, som vist nedenfor.

SAMMENKÆDNING

En anden måde at sammensætte to strenge på er ved at anvende &-tegnet, som vist herunder:

Sammenkædning 2

7. HØJRE og VENSTRE (RIGHT / LEFT)

Med HØJRE og VENSTRE kan du udvælge et antal karakterer fra en streng i en celle. Står der f.eks. “Peter er 7 år”, kan du udvælge de første 5 karakterer fra venstre med VENSTRE, så der kun står “Peter”.

HØJRE gør det samme, her udvælger du bare karakterer fra HØJRE.

8. FJERN.OVERFLØDIGE.BLANKE (TRIM)

Det lidt lange funktionsnavn FJERN.OVERFLØDIGE.BLANKE, eller på engelsk “TRIM”, gør egentlig noget helt simpelt men utrolig brugbart. Den fjerner nemlig overføldige blanke felter / mellemrum i dine celler.

Dette er specielt praktisk, hvis du importere datai Excel, som indeholder mellemrum og blanke felter. Sådan data er umuligt at arbejde med i Excel, da formler ikke virker med blanke felter – derfor er FJERN.OVERFLØDIGE.BLANKE en genial funktion at bruge i sine Excel formler.

FJERN BLANKE EXCEL

9. VÆLG (CHOOSE)

Med VÆLG kan du vælge en værdi udfra en liste af værdier. Hvis du f.eks. har en liste med 3 værdier, så kan du via VÆLG, vælge værdi nummer 3 og bruge den i en formel.

VÆLG er således ganske velegnet til at lave forskellige scenarier i ens regneark, da du kan lave et felt, hvor du vælget hvilken værdi du ønsker at bruge, og ved blot at nummeret i dette felt, kan du ændre hele dit regneark.

VÆLG formel

På eksemplet ovenfor kan man ændre i tallet under “Valgt scenarie”, og på den måde ændre procenten.

10. HVIS kombineret med ELLER / OG (IF kombineret med AND / OR)

Vi har allerede kigget på HVIS, men hvis du kombinerer HVIS med ELLER / OG, så kan du skabe nogle endnu mere avancerede betingelser og logik i dit regne ark. Med OG kan du eksempelvis have to betingelser der skal være sande før end resultatet ved sandt skal ske.

Med ELLER kan du have to betingelser, men hvor kun den ene skal være SAND før end at resultatet ved sandt-udfaldet skal ske.

Nedenfor et der et eksempel med OG, hvor begge betingelser skal være sande.

HVIS formel med OG

11. LOPSLAG (VLOOKUP)

LOPSLAG, bedre kendt som Lodret opslag, er en opslagsfunktion, som gør det muligt at slå et specifikt tal op i en lodret række / kolonne.

LOPSLAG fungerer på den måde, at du leder efter en nøgle-værdi i kolonnen og får så returneret værdien udfor denne nøgleværdi.

I eksemplet nedenfor returneres 30 år, fordi vi har søgt efter Peter og sagt at vi vil have returneret værdigen i række 2 udfor vores nøgle-værdi.

LOPSLAG

FALSK angiver, at vi vil finde et eksakt match på den værdi vi søger efter, i dette tilfælde “Peter”.

12. DAGE360 (DAYS360)

Med DAGE360 får du antallet af dage mellem to datoer.

DAGE360 formel for dage mellem datoer

 

Spørgsmål og kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

 • Steffen siger:

  Hej

  Jeg leder efter en formel der gør at hvis jeg f.eks. skriver Rød i A1 så skriver excel automatisk 12345 i A2, men samtidig hvis jeg en anden gang skriver Blå i A1 så vil excel skrive 678910 i A2.

  Vil det være meget kompliceret at få til at lykkedes?

  1. Thomas I. siger:

   Hej Steffen,

   Det vil nok være noget du selv skal hen og kode logikken bag med HVIS(), funktionen som beskrevet i artiklen.

   Mvh.

   1. Steffen siger:

    Det var det var jeg bange for.

    Tak for svar.

   2. Steffen siger:

    Hej igen Thomas
    Ekstra spørgsmål

    Jeg fik vidst ikke gjort det helt tydeligt i mit spørgsmål, men jeg kan vælge imellem mindst 10 “farver” med hver deres individuelle nummer og der vil i fremtiden komme flere til.

    Vil det så stadig være HVIS funktionen?

    1. Thomas I. siger:

     Ja, det vil jeg mene – med 10 forskellige HVIS-kombinationer.

 • Kaspar siger:

  Hej
  Jeg har forsøgt med denne =Hvis formel og sat den ind i et felt. Men får oplyst der er for mange faktorer. jeg kan se i support.office.com at de har formler der er mere omfattende end denne. Skal formlen håndteres på en særlig måde?

  =HVIS(D2*D3<17,"Lav",HVIS(D2*D332,”Høj”)))

  På forhånd tak

  1. Kaspar siger:

   =HVIS(D2*D3<17,"Lav",HVIS(D2*D332,”Høj”)))
   Dette er fomlen

   1. Kaspar siger:

    Din kommentarfunktion skære min formel ned så den ikke er korrekt.

    1. Thomas I. siger:

     Hej Kasper,

     Mangler du ikke en betingelse i din sidste HVIS? Du skriver “D2*D332” men det er jo blot et regnestykke og ikke en betingelse, som enten skal være sand eller falsk. I din sidste HVis har du desuden kun angivet udfaldet hvis din betingelse er sand. du mangler falsk: HVIS(betingelse, hvis sand, hvis falsk)

     Tror også du skal bruge ; istedet for , hvis du bruger dansk version af Excel.

     1. Kaspar siger:

      Tak ; virkede

 • Birgit siger:

  Hej
  Er der en formel der kan regne tværsummen ud.
  Altså hvis jeg har et felt med værdien 22, og gerne vil have tværsummen (værdien 4) overført til et andet felt?

  1. Thomas I. siger:

   Hej Birgit,

   Prøv at tage et lig på SUMKV() :-)

   Mvh.

 • Bernie siger:

  Til punkt 8 TRIM.

  Jeg har en masse til så jeg overføre til en kolonne i Excel f.eks 1 123 456 kroner, hvordan fjerner jeg disse mellemrum ?

  Bernie

  1. Bernie siger:

   Jeg mener tal, som (og ikke til, så) sorry

   1. Thomas I. siger:

    Hej Bernie,
    Du kan bruge funktionen UDSKIFT(), hvor du udskifter ” ” med “”. HVis du f.eks. har dit tal i celle A1 ville du gøre således: UDSKIFT(A1;” “;””)
    Mvh.

 • Ib siger:

  SUM er en funktion som er nærmest undværlig i formler i Excel. SUM er en simpel funktion, som du bør kende, hvis du arbejder bare en lille smule med Excel.

  Du mener vel uundværlig

  1. Thomas I. siger:

   Hermed rettet – tak!