NemProgrammering.dk logo

Hvordan forstår computeren mig?

Lær Python programmering » Hvordan forstår computeren mig? # 3
Inkluderet:
Livstidsadgang
27 videolektioner
7 timers undervisning
Stil spørgsmål
Kursusbevis

Information om denne video

Underviser: Simon Rotendahl   Video: 17:37   Lektion nr. 3 af 27

Alle moderne kodesprog, er langt fra det som computere egentlig bruge. ‘Det er jo bare alt sammen 0’ere og 1’ere!’ Vi har alle hørt den før, computere snakker i binært, altså den kender forskellen på 0 og 1, og det er egentlig det eneste den kan. Der skal derfor oversættes mellem computersprog, og Python, det sker igennem Pythons interpreter.

Når du hører interpreter kan du forestille dig at der er en tolk mellem dig og din computer. Interpreteren/tolken, forstår binært (computersprog med 0’ere og 1’ere) og du kan Python. At bliver gode venner med interpreteren, hjælper med at finde fejl hurtigere.

I videoen vil der også blive kigget kort på terminalen. Terminalen er brugerens adgang til hardwaret. Du kan forestille dig at terminalen er hvad du ser når du åbner kølerhjelmen på en bil, du kan egentlig se det meste på instrumentbrættet, men at forstå hvad der er under kølerhjelmen, gør de fleste ting nemmere.

I næste videoer skal vi snakke om variabler.

Spørgsmål og kommentarer

Kun medlemmer med adgang til dette kursus kan stille spørgsmål og kommentere. Bliv medlem her!

 • Arne Emil H. siger:

  Hej Simon

  Jeg har købt kurset og er så småt startet. Jeg læste dit tidl. svar til Mikkel og troede jeg ville pick-up det med Anaconda hen ad vejen. Jeg har dog ét problem jeg ikke kan gennemskue. Kan jeg på nogen måde åbne jupyter notebook og have en terminal kørende ved siden af som du? Hvis jeg åbner powershell /cmd gennem anaconda navigator og kører jupyter notebook kommandoen er det som om terminalen låser og jeg ikke kan lave flere inputs? Jeg kan se jeg kan køre bl.a. cd kommandoen i notebook men jeg kan ikke umiddelbart køre alle kommandoerne som du laver i samme video, bl.a. cat.
  Kan du gennemskue hvad jeg mangler at installere/gøre eller skal jeg bare forstå setuppet anderledes i relation til atom/python og i så fald hvordan skal jeg forstå det? Håber du kan give give en hånd med, på forhånd tak! Fed guide so far :-) Venlig hilsen Arne

  1. Simon R. siger:

   Hej Arne,

   Tak for de pæne ord, jeg er glad for du nyder det :)

   Det er efterhånden lidt tid siden jeg har brugt Jupyter, så jeg skal lige have det installeret og kigget på det, det kan jeg dog først nå i morgen så du får lige et svar der :)

   Lige lidt uddybende om Jupyter genrelt. Normalt ville man ikke rigtig bruge en terminal i Jupyter, der trykker du bare shift+enter for at køre koden i en boks, grunden til det er sådan et at Jupyter er nemme til databehandling, så hvis du f.eks skal indlæse et datasæt der fylder 1 GB så kan det tage lang tid at køre din kode, derfor vil man gerne dele det op i blokke så man kun skal køre det en gang.

   Mvh.
   Simon

  2. Simon R. siger:

   Hej igen Arne,

   Så grunden til at din terminal ikke kan bruges efter du kører kommandoen ‘jupyter notebook’ er at når den kører den kommando så starter jupyter programmet (eller instans som man ville kalde det) og men en terminal kører et program, så kan den ikke andet. Det kunne du nok godt regne ud, men jeg ville lige sige det så der ikke var nogen tvivl.

   Så det er fordi setuppet er anderledes når du bruger jupyter notebook, meningen med jupyter notebook er at du har en slags “notesblok” hvor du kan skrive en mix af tekst og kode, lidt ligesom diverse matematik programmer som f.eks Maple og Mathcad, det er nemlig ment til f.eks ingeniøre, biologer, statistikere, ja egentlig alle dem som har brug for at lave databehandling og hvor excel ikke er tilstrækkeligt. Det er derfor jupyter har denne blok struktur, det er både til at man ikke skal køre det samme kode flere gange (ligesom mit eksempel med datasættet fra mit tidligere svar) men det er også for at dele programmet op, for med meget databehandling så er det jo oplagt at dele det op i sektioner.

   Du kan bare åbne en normal Powershell på din computer hvis du gerne vil blive bedre til terminalen, men det er ikke noget du kommer til at bruge særlig meget hvis du bruger jupyter notebook, da du kører de enkelte sektioner af programmet og ikke hele notebooken på en gang.

   Håber det gav lidt intuition omkring det, ellers må du gerne lige sige i hvilken sammenhæng du bruger jupyter, så kan jeg måske lige formluere det lidt mere præcist og give nogle bedre eksempler :)

   Mvh.
   Simon

   1. Arne Emil H. siger:

    Hej igen Simon

    Det med at køre en instans i terminalen havde jeg ikke forstået så det er bare super at du klarer det op, mange tak! :D

    Ligeledes med beskrivelsen af Jupyter, helt perfekt og jeg tror jeg nu forstår de relevante forskelle, jeg vil forlade kommentarsporet og komme tilbage til arbejdet! :) Mange tak for hjælpen! :)

    Mvh. Arne Emil

 • Jessie W. siger:

  Hej Simon

  Nu har jeg fået flyttet rundt på nogle filer, og det fungere bare rigtig fint.
  Men hvordan får jeg flyttet en fil fra en mappe til en overliggende mappe?
  Det er som om med mv comanden kan jeg kun flytte til underliggende mapper.

  Er der fordi der er en anden comand jeg skal bruge til at flytte ud af mapperne?

  På forhånd tak :)

  Venlig hilsen Jessie

  1. Simon R. siger:

   Hej Jessie,

   Det er den samme kommando. Når du vil en niveau op så bruger .. og det kan du også gøre med mv. Så lad os bruge eksemplet i videoen, og så giver jeg lige et par ting du kan prøve:

   Hvis du står i ‘Simon’ mappen og gerne vil flytte test1.py tilbage til ‘TerminalMappe’ mappen, så skriver du
   mv test1.py ../
   Så det betyder flyt test.py et niveau op.

   Lad os så sige at du også har en ‘Jessie’ mappe inde i ‘TerminalMappe’ mappen, og du gerne vil flytte test1.py fra ‘Simon’ til ‘Jessie’ mens du står i ‘Simon’ så skriver du
   mv test1.py ../Jessie
   Det betyder flyt test.py et niveau op, og find mappen ‘Jessie’ og lig den derind.

   Sidste eksempel. Hvis du står i mappen ‘TerminalMappe’ og gerne vil flytte filen test1.py tilbage fra ‘Simon’ mappen tilbage til ‘TerminalMappe’ mappen, så skriver du
   mv Simon/test1.py ./
   Så den er lidt anderledes, dette betyder flyt filen test1.py som ligger inde i ‘Simon’, til der hvor jeg står lige nu, da ‘./’ betyder den mappe jeg er i nu.

   Håber det hjalp ellers må du endelig sige til :)

   1. Jessie W. siger:

    Hej Simon.

    Tusinde tak, det giver god mening :)

 • Rony A. siger:

  Super god video med gode terminal kommandoer