WooCommerce vs Magento webshop
Hvis du har søgt rundt på nettet efter et svar på, hvad den bedste webshop-løsning er, så kan du måske komme nærmere et svar her. Uanset om du starter en ny webshop helt fra bunden eller måske ønsker at flytte din nuværende webshop til en anden og mere fleksibel platform, kan det være svært at finde præcis den optimale løsning, der opfylder dine behov. Dit webbureau vil uden tvivl argumentere for at netop den løsning de arbejder med er den bedste. Så hvad skal du vælge?
Nedenfor kan du læse om fordelene og ulemperne ved WooCommerce og Magento webshop. Begge shopløsninger er meget udbredte og baseret på open source, hvilket giver e-købmænd mulighed for at komme billigt i gang med e-handel, samtidigt med at man selv ejer sin webshop, frem for at leje sig ind på en hosted løsning. Samtidigt er det relativt nemt at finde et webbureau, som kan hjælpe med at udvikle en WooCommerce eller Magento webshop uden det koster en formue. Dit webbureau vil i den forbindelse kunne vejlede dig yderligere, men her lidt fordele og ulemper ved begge løsninger.
Magento webshop:
Magento er i dag den førende e-handelsplatform i verden og anvendes af ca. 20% af alle online butikker. Magento findes i to versioner, som hver især lever op til forskellige behov afhængig af ens forretning: Magento Community og Magento Enterprise. Community er bygget på open source og muliggør på alle måder at lave en custom Magento webshop der er billig at drifte. Der er f.eks. ingen licens-omkostninger til Community, hvilket gør den til det foretrukne valg for rigtig mange webshops over hele verden
Fordele ved Magento:
- Nemt at tilpasse din webshop
Mange webshop-løsninger kræver, at du vælger en fast designskabelon og begrænser i høj grad mulighederne for specialtilpasninger. Da Magento er open source, giver det mange muligheder for tilpasning af frontend og backend. Du kan også vælge at købe færdige templates til Magento, som du herefter tilpasser til dine behov.
- Styr flere webshops fra samme backend
Magento giver mulighed for dig at administrere flere webshops fra samme backend, hvor produkter, kunder og ordrer nemt håndteres. Du kan derved nemt lave sprogversioneringer af din webshop og komme ud over landets grænser med dine produkter.
- Integration til andre systemer
Med Magento er det muligt at integrere med masser af tredjeparts tjenester, der er nødvendige for at køre en effektiv webshop. Det kan f.eks. være integrationer til betalingsgateways, fragtløsninger og ERP-systemer.
- SEO-venlig webshop
Magento kommer med flere funktioner, som hjælper dig til tops i søgemaskinerne. Magento Search Engine Friendly (SEF) URL hjælper ved auto-generering af URL’er, automatiske sitemaps og URL-omskriver hjælper til med at skabe god indeksering i søgemaskinerne.
- Brugerdefinerede moduler.
Magento tillader brugerdefinerede moduler, der tilføjes uden at ødelægge kildekoden i webshoppen. Derved kan du nemt tilføje nye funktioner, som f.eks. kan hjælpe til at forbedre brugervenligheden i din Magento webshop. Se den komplette liste over moduler på Magentos plugin side: https://www.magentocommerce.com/magento-connect/
Ulemper ved Magento
- Installation ikke for den uerfarne
Med mindre du stiller meget lave krav til design eller har godt kendskab til kodning, så anbefales det ikke at du selv giver dig i kast med at opbygge en Magento webshop uden assistance fra en erfaren udvikler eller et webbureau. De mange indstillingsmuligheder kan gøre opsætningen en smule tung for den uerfarne, og du risikerer at bruge al din tid på at fejlsøge i stedet for at fokusere på at drive din webshop.
- Brugervenlighed
Magento har enormt mange funktioner, hvilket absolut ikke gør det nemt at overskue backend de første mange gange. Men har man først fået det ind under huden, går det som en leg og man bliver med tiden glad for alle de muligheder som en Magento webshop giver.
- Hastighed
Magento kan have tendens til at blive lidt tungt. Vælg derfor altid professionel Magento hosting og sørg for installation af moduler der kan forbedre f.eks. loadhastigheden.
- Sikkerhed
En uopdateret Magento webshop er guf for hackere. Så sørg for at installere sikkerhedsopdateringer så snart de bliver frigivet. Du kan få dit webbureau til at sikre en løbende opdatering for et lille beløb. De kan også sikre, at shoppen kører optimalt efter opdateringerne.
WooCommerce webshop
WooCommerce er en af de bedste e-handelsmoduler til WordPress. WooCommerce blev lanceret i 2001 af WooThemes og har siden den tid været kendt som en meget brugervenlig open source platform. Da mange efterhånden har kendskab til WordPress, vil WooCommerce som udgangspunkt være en overvejelse værd for mange.
Fordele ved WooCommerce
- Billig webshop
WooCommerce er et open source-plugin, som gør det let at forvandle en WordPress hjemmeside til en funktionel webshop, der lever op til manges behov. WooCommerce er gratis og der findes desuden mange billige og endda gratis temaer og plugins, som er nemme at installere. WooCommerce er kort sagt en billig måde at komme i gang med e-handel.
- Fleksibel webshop
Det er nemt at oprette kategorier og produkter i WooCommerce. Der er desuden rig mulighed for specialpriser, produktvarianter, lagerstyring, relaterede varer og styre fragtpriser. Samtidigt kan man oprette og sælge alt lige fra fysiske produkter, til download-produkter og endda affiliate produkter.
- Velkendt back-end
WooCommerce er et plugin i WordPress. Hvis man har tidligere har brugt WordPress, er det nemt at lære WooCommerce at kende, da det har samme brugervenlige backend som WordPress. Det betyder, at man sparer meget tid på at lære systemet at kende, når man skal i gang med din nye webshop.
- Tilpasninger
På www.wordpress.org/themes findes der omkring 2.000 forskellige temaer til WordPress. Disse designtemaer giver et godt udgangspunkt for en flot webshop, hvor man ud fra fastlagte skabeloner kan tilpasse bl.a. farver og layoutet. Der er stor forskel på kvaliteten af disse temaer, men har man kontakt til en erfaren programmør, kan man nå meget langt med et standardtema. Ønsker man en specialdesignet webshop i WooCommerce, kan det også lade sig gøre til fornuftige priser.
- Nemt af få support
WordPress community har millioner af brugere og tusindvis af aktive medlemmer på hånden til at give råd til folk, der har problemer med at sætte WooCommerce op.
Ulemper ved WooCommerce
- Performance
WordPress er ikke bygget som en e-handelsplatform. Så selvom WooCommerce gør et godt stykke arbejde og rummer mange basis-funktioner, kræver det adskillige tilpasninger og installationer af plugins, hvis man ønsker samme funktioner som en fuldblods e-handelsløsning a la Magento.
- Skalering
WooCommerce er en let platform, som ikke er velegnet til meget store webshops med tusindvis af produkter. Men hvis det ikke er et krav, så fungerer WooCommerce ganske udmærket.
- Sikkerhed
Wordpress er en populær platform, hvilket desværre også tiltrækker mange hackerangreb. Derfor skal WordPress og WooCommerce holdes løbende opdateret og man skal sikre sine data ved installation af sikkerhedsplugins og løbende backup. Dette gælder dog også Magento.
Held og lykke med valget af din nye webshop
/Martin Kjær Petersen
Projektleder hos UseWeb webbureau