NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Lær at programmere på NemProgrammering.dk

Skrevet/opdateret af Thomas Skov Iversen

lær at programmere

Her på NemProgrammering.dk tilbyder vi en lang række kurser inden for programmering. Du vil blandt andet kunne lære at programmere i Objective-C, php, Java, JavaScript og meget mere. Inden du kaster dig over disse kurser, vil det dog være en god ide lige at få en lille introduktion til begrebet "programmering", så fortsæt venligst med at læse videre lidt endnu...

At programmere er en kunstform, et slags håndværk, der gør det muligt for dig at skabe noget, f.eks. små programmer eller applikationer som andre mennesker kan drage nytte af i hverdagen. Det "at kunne programmere" er dog et meget bredt udtryk, idet der findes flere hundrede programmeringssprog, der hver især kan bruges til at udvikle forskellige typer applikationer til forskellige platforme. Faktisk findes der så mange programmeringssprog, at man sjældent vil kunne dem alle, men i stedet ville vælge at fokusere på 2-3 af dem man bedst kan lide.

Valget af programmeringssprog afhænger selvfølgelig af, hvad du skal bruge det til. Hvis du f.eks. vil udviklet et program til at styre en fysisk robot via microcontroller, så ville du måske vælge C++. Hvis du derimod vil udvikle en app til Apples iPhone, ja så ville du kaste dig over Objective-C. På den anden side vil det være php du skal bruge, hvis du f.eks. skal lave et loginsystem til din hjemmeside.

Men hvilke sprog findes der så, og hvad bruges de til? Nedenfor finder du en liste med de mest gængse programmeringssprog, og hvad de bruges til.

1. PHP
PHP er et open-source, server-side, cross-platform sprog. Det er specielt velegnet til webudvikling, da det kan indlejres på HTML sider. PHP er et af de mest brugte programmeringssprog til hjemmesider, og det er derfor et rigtig fint sted at starte for en begynder, idet du nemt kan finde hjælp til det på nettet.

Du kan skrive PHP i de fleste gratis editors, ja selv notepad. Derfor er det nemt og hurtigt at komme i gang med for begyndere. Du kan selvfølgelig lære PHP lige her på NemProgrammering.dk. Se med her: Gratis PHP kursus - lær at programmere PHP fra bunden.

2. C#
C# udtales "see-sharp". Det er et objektorienteret programmeringssprog udviklet af Microsoft som en del af deres .NET initiativ. Vil du udvikle applikationer specifikt til Mircrosoft produkter, som f.eks. Windows Phone OS eller Windows, så skal du give dig i kast med C#. Du kan lære at programmere C# med vores gratis C# kursus for begyndere.

3.Objective-C
Objective-C er også et objektorienteret programmeringssprog, som er bygget op på basis af C. Objective-C er steget i popularitet i takt med Apples succes på de internationale markeder. Objective-C bruges nemlig til at udvikle applikationer til f.eks. iPhone og iPad. Hvis du gerne vil lave app´s til Apples produkter, skal du altså give dig i kast med Objective-C. Her på NemProgrammering.dk tilbyder vi et rigtig godt begynderkursus, til dig der gerne vil i gang med Objective-C. Start dette kursus her: Gratis Objective-C kursus - lær at lave din egen app.

4. JavaScript
Ikke at forveksle med Java, så er JavaScript et objektorienteret scripting programmeringssprog, som køres i webbrowseren på klientsiden. Et simpelt eksempel på et JavaScript-program kunne være et popup-vindue, der fremkommer når man trykker på en knap på en hjemmeside. JavaScript er mindre end Java, det er nemt at kode, og så behøver det ikke kompileres. Du skal lære JavaScript, hvis du vil udvikle interaktive webapplikationer. Er det JavaScript du gerne vil i gang med, så tilbyder vi også et begynderkursus om dette. Se med her: Gratis JavaScript kursus - Lær JavaScript fra bunden

5. Perl
Perl er et open-source, cross-platform, server-side interpretive (fortolknings) programmeringssprog, brugt til at behandle tekst igennem Common Gateway Interface (CGI) programmer. Perl bruges også på websider til at skabe dynamik og interaktivitet.

6. C
C er et meget udbredt programmeringssprog. Det er utrolig standardiseret, og kan bruges til næsten hvad som helst. C danner basis for mange andre programmeringssprog som f.eks. C++, og derfor er det en rigtig god ide at lære fra starten af. C er en slags "godfather" inden for programmering - altså en man gerne vil være rigtig gode venner med. Når du har lært C, vil det være forholdsvist nemt for dig også at lære Java eller C#, fordi deres syntax ligner hinanden til forveksling.

7. Java
Java er et objektorienteret programmeringssprog udviklet af James Gosling og kollegaerne hos Sun Microsystems i de tidlige 1990´er. Mange udviklere ser på Java som et "smukt" sprog, specielt hvis du vil undgå Microsofts .NET teknologier. Man bruger typisk Java i Webapplikationer, og i applikationer der skal køre på flere forskellige platforme (windows, unix, linux, mac, mobile platforme etc.). Du kan selvfølgelig lære Java her på NemProgrammering.dk. Alt hvad du skal gøre er at følge vores danske videokursus: Gratis Java kursus - lær at lave dit eget computerspil eller computerprogram.

8. VB.Net (Visual Basic .Net)
VB.Net er et objektorienteret programmeringssprog, som bruges i Microsofts .NET framework. Er du glad for Microsoft, og ønsker du at udvikle (web)applikationer på deres .NET platform, ja så er VB.NET det rette valg for dig.

Men hvilke sprog er så ikke programmeringssprog? HTML og CSS er f.eks ikke programmeringssprog, idet du med disse sprog ikke laver et program/process, det gør et eller andet. Wikipedia definerer således et programmeringssprog som:

"A programming language is an artificial language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. Programming languages can be used to create programs that control the behavior of a machine and/or to express algorithms."

Man ville istedet klassificere f.eks. HTML som et "markup sprog", fordi du med HTML tilføjer struktur og kontekst til tekst, billeder osv.

Held og lykke med programmeringen!

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Emilie    17-11-2021

undskyld for min ven (Alma aka das queen) hun kan være lidt skør...


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Alma aka das queen    17-11-2021

kan i ikke lave en hjemmeside som man kan lave spil på? Jeg har nemlig fået en opgave i min skole om at jeg skal lave et matematik spil sååååå kan i ikke pleaseeee hjælpe mig??????


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Joakim Samuelsen    31-08-2020

Jeg kunne godt tænke mig at lære at programmere gamle fjernbetjeninger med infrarød signal til biler fra 80'erne og 90'erne. Jeg har selv lært at udskifte ting som kontakter, dioder og lodde dårlige forbindelser. Men da jeg prøvede at reparere en nøgle idag, gik det op for mig at den manglede en encoder microchip. Jeg gætter på at det er denne som holder koden der sendes ud. Og uden denne ville man skulle skifte encoder i både transmitter og receiver (gætter jeg på). Men det store spørgsmål er så, om det er noget man kan lære hos jer? Med venlig hilsen Joakim Samuelsen


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    19-11-2018

Hej Niels, Jeg er lidt i tvivl om, hvilke sprog der lægger sig mest op af VBA. Dog ved jeg, at du også kan programmere Excel med Pyhton, som vi også har et kursus i. Ellers er det jo sådan, at hvis du lærer et programmeringssprog, så er det ofte lettere at lære andre, da tankegangen er meget den samme fra sprog til sprog. Du kan derfor lære C++, Java eller Pyhton og derfra gå over til VBA, som så vil være lidt nemmere at lære, da du allerede kan programmere i et andet sprog. Mvh. Thomas


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Niels    15-11-2018

Hej. Jeg vil gerne I gang med noget programmering i Excel. Og så er det umiddelbart VBA jeg skal bruge. Men kan det lade sig gøre konvertere eksempelvis C++ om til VBA så det kan svare sig at lære C++ istedet.? For sådan som jeg forstår det kan C++ bruges til mere end VBA. Eller har jeg misforstået noget.?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    18-09-2017

Hej Brian, Det kommer an på, hvad det er du vil kode. Er det hjemmesider, skal du starte med html og css. Er det apps / computerprogrammer, så er Java et godt sted at starte. Mvh.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Brian Christensen    17-09-2017

Hvis jeg som ikke computernørd gerne vil lære at kode hvor starter jeg så?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Frank    29-08-2017

Hej Findes der lektioner om c?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Brian    30-07-2017

Et par små tilføjelser: c danner også grundlaget for både java og php. Der er en Dansker der har været med til at lave sprogene C#, C++ og php. Python er måske værd at kigge på fremfor perl, når vi taler scriptsprog...


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    14-04-2016

Hej Jan, Jeg tror det er XML - det er ihvertfald det man bruger til rigtig mange feeds. Mvh.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Jan    12-04-2016

Hej, hvilken type programmering bruges til at lave scripts til feed i wordpress, så feed kører automatisk opdatering? Mvh. Jan


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    31-03-2015

Hej Mikkel, Hvis du skal lave en hjemmeside fra bunden, jamen så skal du lære følgende sprog til webudvikling (gerne i den nævnte rækkefølge): HTML CSS Javascript PHP MySQLi Det kan godt være en stor mundfuld at lære det hele, specielt hvis det er ideen og markedsføringen af denne der interessere en. I dette tilfælde kan det være en god mulighed at kigge på Wordpress, som gør det ret nemt hurtigt at komme i gang. Mvh Thomas


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Mikkel    30-03-2015

Hej Thomas Først og fremmest er det dejligt med et nemt og overskueligt overblik over et ellers kompliceret emne som programmering er for mange (inkl. mig selv). Jeg kunne godt tænke mig at udvikle hjemmesider, da jeg har en del spændende idéer osv. Nu læste jeg dit svar til Per, hvor du skriver at mange programmeringssprog ligner hinanden, så det er let at skifte rundt. Men er det særligt et programmeringssprog, som du vil anbefale til udvikling af gerne interaktive hjemmesider (webshops el.l) for en nybegynder som mig? Mvh Mikkel


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    05-03-2015

Hej Per, Nu er det så heldigt, at mange programmeringssprog ligner hinanden utrolig meget. Kan du det ene, ja så er det super let at lære det andet. Derfor kan du selv bestemme om du vil lære C# eller C, da du hurtigt kan lære det andet lige meget hvad du vælger. Men eftersom vi har et C# kursus her, og det er dette sprog man udvikler Windows Phone apps i, jamen så er det jo et oplagt sted at starte - så kan du altid hurtigt lære C bagefter hvis du vil lave andet end apps til Windows Phone. Mvh.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Per    05-03-2015

Hej Thomas. Jeg kunne godt tænke mig at lære hvordan man "bygger" en app til Windows Phone. Jeg er, modsat mange andre, meget begejstret for WP og dens måde at fungere på. Jeg kom fra iPhone, men blev hurtigt overbevist om WP som bedre væsentligt virksomhedsløsning. Du skriver at man skal lære C# for at kunne kode til WP, men du skriver også at det er en fordel at kunne C fordi det kan bruges i andre funktioner. Skal jeg prøve at lære begge sprog, eller er det tilstrækkeligt med C#? Mvh Per