Når du skal lave din egen hjemmeside, så har du et væld af muligheder, når det kommer til hvilke programmer / editors du kan anvende. Nogle er gratis, mens andre koster penge. Her på NemProgrammering.dk har vi lavet en liste over hvilke programmer, som du med fordel kan bruge inden for de forskellige webudviklingssprog.
Adobe Dreamweaver (IKKE gratis)
Når man taler om at skrive HTML, CSS og JavaScript, kan man ikke komme udenom programmet Adobe Dreamweaver. Dreamweaver er et super program til at skrive HTML, CSS og JavaScript i, da det har en masse gode funktioner, der gør kodning samt opbygningen af hjemmesiden en del nemmere.
Desværre koster Dreamweaver mildeste talt kassen, og det er derfor de færreste som har råd til at bruge det. Dreamweaver understøtter også PHP og MySQLi. Selvom vi ikke bruger Dreamweaver i vores video-tutorials her på NemProgrammering.dk, vil du stadig få noget ud af at se dem. Koderne og fremgangsmåden er nemlig præcis den samme, lige meget hvilket program du anvender. Dreamweaver bruges for det meste af folk som ikke vil lære HTML, CSS og JavaScript, fordi man i Dreamweaver også kan "tegne" sin hjemmeside, uden at tænke på hvad der ligger bag.
Ønsker du at lære programmering samt hjemmeside-udvikling fra bunden, er Dreamweaver således ikke et must, da der findes masser af andre gratis programmer til netop dette formål, som ikke tilbyder et tungt og dyrt visuel hjemmeside-design miljø.
Notepad++
Hvis du ikke har råd til Dreamweaver, så er Notepad++ et rigtig godt og gratis alternativ! Notepad++ har dog ikke de samme funktioner som Dreamweaver, og du skal selv arbejde lidt mere for det med Notepad++. Til gengæld vil du, hvis du bruger Notepad++, virkelig lære at kode og programmere fra bunden, og det vil kunne give dig en fordel, når du engang skal i gang med de helt store hjemmeside-projekter. Du kan også skrive PHP og MySQLi i Notepad++.
Du kan hente Notepad++ gratis her: Download Notepad++CoffeCup HTML editor
CoffeCup er endnu et alternativ til det dyre Dreamweaver. CoffeCup findes i en gratis version, som har nogle af de samme funktioner som Dreamweaver. Med programmet følger op mod 20.000 billeder, ikoner og baggrundsbilleder samt flere end 175 animerede GIF billeder, som du frit kan benytte dig af. Når du skriver i CoffeCup, vil programmet blandt andet hjælpe dig med at huske tag-navne og attributter. Denne funktionalitet kaldes "code-completion", og den findes også i Dreamweaver.
CoffeCup hjælper dig også med at indsætte billeder og links med den rigtige sti, således at du f.eks. ikke skal tænke på opbygning af relative stier, hver gang du vil indsætte et billede eller link. CoffeCup understøtter ikke PHP, så hvis overvejer at bruge PHP, så foreslår vi at du vælger en anden editor. CoffeCup er et godt program for begyndere, og du kan komme rigtig langt med CoffeCup som din foretrukne editor.
Du kan downloade det gratis her: Download CoffeCup
NetBeans IDE (Integrated Development Environment)
Sidst men ikke mindst har vi NetBeans IDE. Oprindeligt er NetBeans beregnet til PHP samt fuldblods programmeringssprog som f.eks. Java. NetBeans har dog udviklet sig en del igennem tiderne, og i dag tilbydes der også en rigtig god PHP, HTML og CSS editor i NetBeans. Netbeans er udviklet i samarbejde med Oracle, og er derfor et top professionelt udviklingsmiljø. NetBeans tilbyder som CoffeCup og Dreamweaver også code-completion, hvilket vil hjælpe dig med at huske tags + attributter samt fejlfinde og færdiggøre din kode korrekt.
Netbeans er også det program vi vil bruge i vores HTML, CSS, JavaScript, PHP og MySQLi tutorials, da det understøtter alle de nødvendige sprog.
NetBeans er et rigtig godt program for de begyndere, der måske også gerne vil prøve kræfter med lidt PHP og MySQLi.
I vores første video i vores HTML kursus vil vise dig hvordan du installerer og kommer i gang med NetBeans IDE.
Atom
Et ny og virkelig lækker editor er Atom. Atom er super godt til små projekter, og når du bare skal sidde og "hygge kode" lidt. Atom fås både til macOS, Linux og Microsoft Windows.
Atom er udviklet af MIT og er bygget udelukkende på browser-teknologier. Det gør Atom til en meget light-weight editor, som er nemt at komme i gang med og nem at bruge.
Tjek Atom ud her: Atom
CMS´er - Content management systems
Hvis du ikke er meget for programmering, og hellere vil bruge dine kræfter på indhold samt designe det rent visuelle på din hjemmeside, så er et CMS det rette valgt for dig. Et CMS er ikke et program du har liggende på din computer, men snarere et hjemmeside-system, som du kan tilgå via internettet.
Ved hjælp af dette system kan du så "tegne" og "opbygge" din hjemmeside ud fra en masse muligheder, som systemet stiller til rådighed for dig. Med et CMS behøver du ikke at kunne kode og programmere for at opbygge og vedligeholde en hjemmeside.
CMS systemer er rigtig nemme at gå til, hvis du er begynder. På denne side: CMS tilbyder vi dig yderligere informationer om hvilke CMS´er der findes, og hvordan de fungerer.
Et af de mest populære CMS´er er WordPress. Du kan lære at bruge WordPress her på NemProgrammering.dk med vores gratis WordPress kursus.
OBS.
Mange CMS´er, specielt open source, er bygget op omkring PHP og MySQLi. Derfor kan det ofte anbefales, at man sætter sig ind i det basale PHP og MySQLi, inden man begynder på sin CMS hjemmeside. Derfor tilbyder vi her på NemProgrammering.dk en masse video-vejledninger i PHP og MySQLi.
Du kan se dem her:
Gratis kursus i PHP
Gratis Kursus i MySQLi
Lige meget hvilket program du bruger til at kode HTML, CSS, JavaScript, PHP eller MySQLi, så vil vores video-tutorials på NemProgrammering.dk altid kunne hjælpe dig godt i gang. Koderne og fremgangsmåden er nemlig præcis den samme, lige meget hvilket program du anvender!