NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Hvad er CSS?
3 - CSS

Tilbage   Næste    Oversigt

CSS står for "Cascading Style Sheets".

CSS bruges til at definere layoutet på dine HTML-sider. Man kan nærmest sige, at CSS farvelægger og visualiserer dine HTML-sider. CSS består nemlig af flere hundrede forskellige egenskaber, som giver dig mulighed for at bestemme skrifttyper, tekst størrelser, farver, marginer, kanter, højder, bredder, baggrundsbilleder, baggrundsfarver osv. på din hjemmeside.

Kort sagt er CSS et layout sprog, mens HTML er et struktur-sprog. Hvis vi sammenligner et hus med en hjemmeside, så er fundamentet, væggene, brædder til taget, ja alle husets grundelementer, det man ville betegne som HTML. Disse elementer er dog ikke meget værd i sig selv, og man ville derfor bruge CSS til at bestemmer, hvor langt væggene skulle være fra hinanden, hvor høje de skulle være, hvad farve de skulle males i, samt om fundamentet skulle gøres højere eller lavere - ja måske ligefrem have en sort kant.

CSS er rigtig smart, fordi du kan lave en separat CSS fil (kaldet et stylesheet), som linkes til alle dine HTML-dokumenter. Derved kan du ændre f.eks. baggrundsfarven centralt i CSS filen, og derved ændre den på samtlige HTML-dokumenter på hele din hjemmeside. Man kan også skrive CSS direkte i HTML-dokumentet, hvis man ønsker at style et specifikt HTML-element på en specifik side. Denne måde at style sine individuelle HTML-elementer på kaldes ”in-line styling”, da du skriver din CSS direkte sammen med din HTML.

I vores video-tutorials om CSS vil du lære at skrive og bruge CSS. Vi starter helt fra bunden, så alle kan være med.


Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    08-04-2013

Er ikke sikker på hvad det er for et program du bruger, så det er svært at svare på om de vil være lettere hos en anden host. Som udgangspunkt når du laver en siden fra bunden og skrive alt html, css osv. i hånden så er det lige meget hvilken udbyder du har...her laver du jo siderne lokalt og lægger den op på serveren uafhængigt af et "program". Derfor tror jeg du skal prøve at lave dine sider lokalt på din pc og lægge dem op og se hvordan det fungerer for dig - istedet for at bruge et indbygget "hjemmesideprogram" hos one.com Skulle du have flere spørgsmål så kig forbi forum...


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Arne Sørensen    07-04-2013

Hej NP. Jeg har oprettet en hjemmeside gennem one.com hvor jeg før har lavet en hjemmeside fra bunden. Nu har jeg fundet ud af, at de har lavet programmet om, og at det fx er sværere at bygge fra bunden, fordi det åbenbart bl.a. ikke er lige så let at centrere siden. Jeg har fået tre forskellige forklaringer på hvordan jeg gør, og da jeg samtidig er begynder, er det faktisk ikke til at finde ud af. Hvad koster det at flytte over i jeres hotel, og er det nemmere at få nogle forståelige instruktioner? vh Arne