NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Hvad er HTML5?
2 - HTML5

Tilbage   Næste    Oversigt

hvad er html5

HTML5 er den nye generation af HTML. HTML blev udviklet af W3C frem til 2004, da medlemmer af HTML-arbejdsgruppen blev urolige for den måde HTML udviklede sig på. De følte, at W3C fokuserede for meget på XML og XHTML i stedet for at være opmærksomme på den virkelige verdens udviklingsbehov af sproget.

De dannede således en ny gruppe kaldet WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group), som havde til formål at udvikle HTML i den rigtige retning. De startede med det samme på udviklingen af en ny specifikation af HTML, nemlig HTML5. HTML5 er idag en realitet, og på billedet til højre kan du se HTML5´s logo.

HTML5 introducerer en lang række nye tags og attributter. For eksempel er der kommet helt nye strukturelle elementer som f.eks. <header>, <footer>, <nav> og <article>. Disse har til formål, at forbedre din hjemmesides læselighed i henhold til søgemaskiner. De nyindførte elementer definerer således de vigtigste områder af en hjemmeside. <nav> elementet fortæller f.eks. søgemaskinen, at dette område vil indeholde links til at navigere rundt på siden. <artikel> elementet er formentlig det vigtigste element, da det angiver, at det er her alt dit hovedindhold på siden vil blive præsenteret.

Udover de nye elementer, som indgår i HTML5, er der også blevet indført en bred vifte af API'er (Application Programming Interfaces), som giver dig mulighed for at lave grafiske tegninger, lagre data offline samt ”drag and drop” funktionalitet.

Besværet med at finde den rette dokument type er også gjort lettere i HTML5, da denne blot skal angives som <!doctype html>.

HTML5 er den nyeste specifikation indenfor HTML. HTML5 erstatter dog ikke alle de "gamle" HTML tags, men tilbyder blot en række ekstra features og muligheder. Nyere browsere understøtter allerede HTML5, mens de lidt ældre browser-versioner stadig halter bagefter. En god ting ved HTML5 er, at det for så vidt muligt forsøges at holdes bagud kompatibelt. Så hvis du ikke ønsker at lære det lige nu, så kan du sagtens vente.

HTML5 er dog kommet for at blive, og du kan derfor lige så godt begynde at sætte dig ind i det nu. Hvis du allerede kender til almindeligt HTML, vil du nemt kunne lære HTML5.

Du kan lære HTML5 med vores gratis HTML5 kursus for begyndere.


Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Maria    07-05-2013

Hvordan kan jeg se, om et website er lavet med html?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
NemProgrammering.dk    19-04-2013

Hej Trine, Nej, Surftown skal ikke og vil sandsynligvis heller ikke rette de fejl. Siden er noget du selv har lavet - Surftowns ansvar er sådanset bare at sørge for at indholdet altid bliver vist. At der så er fejl i indholdet er ikke deres ansvar... Så du må desværre selv igang med at gå fejlene igennem... Men husk at du nok aldrig får en side der er 100% fejlfri... tag selv store sider som google.com, som også fejler voldsomt i W3C´s test...Ergo...fejl på siden gør ikke siden til en dårlig sidn - vær dig opmærksom på fatale fejl..


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Trine    18-04-2013

W3C har fundet 95 fejl i min HTML 4.01 hjemmeside fra Surftown. Skal jeg selv rette disse fejl, sådan at jeg kan lave en sitemap til Google eller kan jeg bede Surftown om at rette disse fejl?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
NemProgrammering.dk    09-10-2012

Hej Chanda, Hmmm...det er ikke nemt lige at give et kort og præcis definition på HTML5. HTML5 er et web-programmerings sprog. Det er en videreudvikling af HTML som også er et web-programmerings sprog. HTML5 er også HTML, det er bare den nye standard. HTMl5 sætter nye krav til hvordan du skal skrive din HTML kode og derudover er der i HTML5 blevet udviklet en masse API´er(Indbyggede javascript moduler) som gør det meget nemmere at lave forskellige animationer og interaktioner blot ved brug af HTML. Som du selv er inde på så kan man meget nemt opbygge applikationer til mobiltelefoner med HTML5, men det kan selvfølgelig også bruge til at lave almindelige hjemmesider. Hvis du vil høre andres holdninger eller definitioner så prøv at spørge på vores forum hvor en masse personer sikker kan hjælpe dig videre...


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Chanda    09-10-2012

Hej:) Jeg har lige læst overstående artikel som led i min jagt på at blive lidt klogere på HTML5. Jeg har ingen forstand på programmering og sprog hertil. Jeg har en gisning om, at HTML5 kan defineres som en eller anden form for kodning, som tillader samme produkt at fungerer på forskellige platforme. Fx kan en hjemmeside både vises i et format tilpasset en PC og samtidig vises i et format tilpasset smartphones ""apps"-layout", hvilket så bliver kaldt en back-end solution. Overstående skal ses som exempel på det niveau min forstand rækker p.t. Jeg har ingen anelse om, hvor vidt dette er korrekt forstået eller om man kan skrive det på denne måde. JEG HAR BRUG FOR HJÆLP til at få verificeret denne "påstand" eller i modsatte fald, få en tilbagemelding der, i et sprog som en person der intet kenskab har til programmør-tec, kan hjælpe mig til at få skrevet en overfladisk, men stadig korrekt definition i mit speciale (indenfor marketing og kommmunikation). Håber I kan hjælpe mig.