NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Søgemaskineoptimering (SEO) for begyndere

Skrevet/opdateret af Thomas Skov Iversen

SEO søgemaskineoptimering for begyndere

Hvis du vil have mange besøgende på din hjemmeside, så er det altafgørende, at dine sider nemt kan findes via søgemaskiner såsom Google og Bing. Blot at kunne findes via søgemaskinerne, er dog ikke nok, du skal som minimum op og ligge på side 1, gerne i top 3, hvis du vil drive en seriøs trafik til din hjemmeside. Man siger ofte, at "det bedste sted at gemme sig på nettet, er side 2 på Google", og det er faktisk ikke helt forkert!

En god placering i søgemaskinerne vil i sidste ende også kunne hjælpe dig til at tjene flere penge på din hjemmeside eller webshop. Vi anbefaler, at du læser nedenstående punkter om søgemaskineoptimering, da det vil hjælpe dig en hel del, når dine sider skal findes på søgemaskinerne. Det skal dog siges, at dette er en begynder-guide, som kun vil lære dig de mest basale ting inden for emnet.

Hvis du gerne vil blive rigtig god til SEO, kan du med fordel tage et kig på vores online SEO kursus for begyndere.


Definition: Søgemaskineoptimering er en struktureret tilgang til, ud fra nogle bestemte nøgleord, at forbedre sin hjemmesides position/rang i søgemaskine-resultaterne.

En søgemaskine bestemmer din placering ved at sende en robot (crawler) ind på din hjemmeside for at "scanne" og analysere dit indhold. Indholdet vil derefter blive behandlet for at bestemme, hvilke søgeord din side skal kunne findes på. Hvis du eksempelvis har lavet en side til din hjemmeside, hvor du skriver meget om Toyota biler, så vil Google forstå og huske dette, og sørge for at din side bliver vist, hvis nogen skulle søge efter "Toyota biler". Selvom søgemaskinerne har hundredvis af forskellige kriterier for, hvilken placering dine sider og deres nøgleord får, så er der heldigvis nogle fælles træk for dem alle. Disse er listet efter deres vigtighed nedenfor:


nøgleordsfrekvens

1 - Nøgleords-frekvensen i brød-teksten

For lige at slå det helt fast, så er dine "nøgleord" dem som du gerne vil associeres med på Google. Hvis du har en side som sælger franske oste, jamen så ville et af dine nøgleord være "franske oste".

Det bedste du kan gøre for at få en høj placering på dine vigtigste nøgleord, er at bruge dine nøgleord så mange gang i din brødtekst (<article>, <p> etc.) som muligt. Hvis du f.eks. har en side om racekatte, så er det vigtigt at få flettet dette ord ind så mange gange som muligt i teksten. Derudover hjælper det også at placere dine nøgleord i overskrifter (<h1> ,<h2> etc.). Hvis du gør dit arbejde godt, kan du være heldig at blive vist som den første i søgeresultaterne, hvis nogen f.eks. skulle søge på "racekatte".

Husk dog på, at hvis du bruger dine søgeord overdrevet meget, så vil søgemaskinerne se det som snyd og straffe dig for det ved at give dig en dårligere placering. Derudover vil det også blive set som snyd, hvis du skjuler tekst ved at give teksten den samme farve som baggrunden. Generelt set skal du kun bruge dine nøgleord i det omfang det giver mening. Dine besøgende skulle jo nødig føle, at de læser en tekst, der kun er skrevet for nøgleordenes skyld.


linkbuilding i søgemaskineoptimering

2 - Antallet af indgående links (links fra andre sider til din side)

Antallet af links fra andre sider til din hjemmeside har stor betydning for, hvordan du bliver placeret i søgeresultaterne. Du kan se på indgående links som en form for stemme på dig og din hjemmeside fra en anden side. Jo flere stemmer du får, jo bedre vil din placering i søgemaskinerne blive. Hvem der giver dig stemmen har også noget at sige, da f.eks. Google vægter seriøse og store hjemmsider højere end andre.

Det at anskaffe gode og seriøse links fra andre hjemmesider kaldes "linkbulding". Linkbuilding er et helt emne for sig, og derfor har vi her på NemProgrammering.dk lavet en begynder-guide til dette også. Du kan læse denne guide her: Linkbuilding for begyndere.


3 - Title meta-tagget

Det er vigtigt, at der på alle dine sider bliver tilføjet en titel i titel-tagget (<title>). Titlen skal beskrive, hvad du har på den givne side og gerne indeholde sidens vigtigste nøgleord. Lad os igen bruge eksemplet med racekatte. En god titel kunne eksempelvis se således ud: <title>En ny dansk side om alle slags racekatte - for os som elsker katte</title>. Title-tagget vil også være det, der vil blive vist i sidens fane i browseren.


4 - Meta-tags

Det er ikke alle meta-tags der lige så vigtige som de har været, idet mange søgemaskiner ikke i så høj grad lægger vægt på dem længere. Et meta-tag som ikke er så vigtigt længere, er "keywords"-tagget. Søgemaskiner som f.eks. Google vægter ikke indholdet i dette tag særlig højt. Yahoo! derimod, anvender stadig dette meta-tag, og derfor er det fortsat vigtigt at have med.

I modsætning til keyword-tagget, så er description-tagget (meta beskrivelsen) stadig rigtig vigtig, da det er her, at du i en fritekst beskriver, hvad man kan finde på din side. Den tekst du skriver, vil blive vist under sidens titel i søgeresultaterne. Herunder er de forskellige meta-tags igen udfyldt i henhold til vores katte-eksempel:

  <head>
    <title>En ny dansk side om alle slags racekatte - for os som elsker katte</title>
    <meta name="description" content="Du kan her læse om racekatte. Vi skriver om alle slags katte både siamesere, norske skovkatte og bengalske katte. Dette er siden for dig som elsker katte." />
    <meta name="keywords" content="racekatte,racekat,siameser,killinger,skovkatte" />
  </head>

Som det ses skal meta-tags placeres i din header (<head>).

Fælles for både titel-tagget og din meta beskrivelse er, at der er begrænsninger på, hvor lange de må være. For at hjælpe dig med at ramme den rigtige længe, og dermed opnå den bedste effekt, har vi lavet et lille gratis værktøj. Du kan læse om og anvende dette værktøj her: Find den rigtige længde på dine meta titler og beskrivelser


alt tag i SEO

5 - Alternative grafic text (alt) og titel attributten

Hvis din side har mange billeder og et minimum af tekst, kan du med fordel bruge alt- og titel-attributten. Disse attributter er mærker, som du kan hæfte på et billede eller grafik, og derved beskrive hvad billede forestiller. "alt"-attributten vil ikke blive vist på din side, men kun blive læst af søgemaskinerne. Titel-attributten derimod vil blive vist som en lille label på dit billede, hvis du holder musen hen over det i længere tid. En alt-attribut samt en titel-attribut til et billede på hjemmeside om racekatte kunne se således ud:

<img src="siameser.gif" alt="En flot siamesisk kat, en ægte racekat" titel="Et billede af en flot racekat" />

Som med de foregående punkter er det altid en god ide at anvende nøgleord i sine alt og titel tekster.


Hvis du følger de overstående råd, vil dine sider være godt på vej til en god placering i søgemaskinerne, men husk på, at det der altid gør din hjemmeside populær er dens indhold. En hjemmeside uden værdifuldt og relevant indhold for dine besøgende vil aldrig kunne blive en succes, ligegyldigt hvor meget du så end søgemaskineoptimerer den.

Bliv ekspert i SEO og kom til tops i Google!

Har du mod på at blive endnu bedre til SEO og få din side helt til tops i Google, så bør du overveje at tage NemProgrammering.dk´s online søgemaskineoptimerings kursus for begyndere. Klik og læs mere herunder!

Kilde: E-Business and E-Commerce management af Dave Chaffey


Denne side blev sidst opdateret:

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Peter Jørgsensen    15-05-2017

Rigtig fin og overskuelig artikel - den hjalp på forståelsen. Overvejer klart at prøve jeres kursus, da jeg godt kan se at der nok er mere i søgeoptimering end hvad denne artikel beretter om! Mvh. Peter


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas    16-09-2014

Hej Magnus, Jo, du har ret. Det anbefales dog at altid at bruge begge for at være på den sikre side :-) Mvh.


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Magnus Helding    28-11-2012

Istedet for ALT, bruger man så ikke TITLE i HTML5?


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
NemProgrammering.dk    12-03-2012

Hej Nils, Nej det vil de ikke men det vil heller ikke tæller med hensyn til SEO, da den linje du skriver jo vil blive læst som en kommentar til dig selv..


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Nils Petersen    12-03-2012

HEJ!!!! Vil søgemaskinnerne også tage det som snyd hvis man skriver: <!-- racekatte. Racekatte. Racekatte. --> ??????


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Jan Pedersen    23-08-2011

Tak. Jeg vidste ikke det med alt tags, tak for det.