NemProgrammering.dk logo

Fjern dubletter i Excel | Sådan fjerner og markerer du dubletter i Excel

Ekspert indlæg
Fjern dubletter i Excel
Thomas Iversen

  Skrevet af: Thomas Iversen     11-12-2020     Skrevet i: Excel

Vi skal i denne lille guide se på, hvordan man fjernet dubletter i Excel. Derudover skal vi også se på, hvordan man i stedet for at fjerne dem blot markerer dem, så man kan se, hvilke de celler der har den samme værdi eller tekst-streng.

Vi tager udgangspunkt i en fiktivt problem hvor webshoppen ipcam-shop.dk, som blandt andet sælger alarm systemer, skal finde frem til de produkter, der af en eller anden grund findes flere gang i shop-systemet.

Husk på, at hvis du vil bliver endnu bedre til Excel, så kan du altid tage mit Excel kursus her på siden!

Fjern dubletter i Excel

Herunder ser du den data vi gerne vil fjerne dubletter i. Ipcam-shop.dk har langt flere produkter end vist herunder, men vi begrænser lige listen for eksemplets skyld:

Dubletter

I eksemplet kan vi med det blotte øje se, at vi har flere dubletter. Vi har to der koster 499 og to der koster 599. Men forestil dig, at du har 500 linjer i dit Excel-ark, så kan er det praktisk talt umuligt at fjerne dem der er ens.

For at fjerne dem der er ens, markerer vi første de kolonner vi ønsker at fjerne dubletter på, som vist herunder. Derefter gå vi ind under “Data” fanen og trykker på “Fjern dubletter”

I det du trykker på “Fjern dubletter” får du en dialog-boks, som spørger dig om, hvilke kolonner du vil fjerne dubletter på. Hvis vi f.eks. har et produkt, som har den samme pris, men et andet model/varenummer, vil denne også bliver fjernet, hvis vi kun vinger til i Pris.

Derfor er det vigtigt, at når du fjerner dubletter, at du finger til i alle kolonner, så du kun får fjernet de rækker, hvor alle kolonner er ens (hvis det altså er det du vil opnå).

Og det er faktisk det, nu har vi fjernet alle dubletter, og vi har kun de reelle antal produkter og deres pris tilbage.

Marker dubletter i Excel

Hvis vi kun ønsker at få markeret de rækker, der er ens, kan vi selvfølgelig også gøre det i Excel.

Dette gør vi igen ved at markere hele vores tabel, hvorefter vi går til “Hjem”-fanen, hvor vi vælger “Betinget formatering”, som vist herunder.

Under betinget formatering har vi muligheden for at vælge “Dubletværdier” nederst.

I det vi klikker på den får vi en dialog-boks, hvor vi kan vælge, hvordan vi ønsker at markere dubletterne. Hvis du blot klikker OK, vil alle de rækker, der er ens i tabellen blive markeret med rødt og vi har hermed fået fremhævet de rækker, som før blot blev fjernet.

Markeret dubletter

Med disse værktøjer, kan du hurtigt få overblik over data, hvor der måske er fejl og dubletter – det er i hvert fald nemmere end at sidde og finkæmme sine rækker manuelt ;-)

 

Spørgsmål og kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.