NemProgrammering.dk logo
nordicway webhotel

Hvad er jQuery?
11 - jQuery

Tilbage   Næste    Oversigt

hvad er jquery

Kort fortalt så er jQuery er et modificeret JavaScript framework, der formidler og arbejder på at simplificere integrationen mellem JavaScript og HTML.

jQuery et kraftigt værktøj, og det tilbyder en masse smarte muligheder, som gør livet for webudviklere en del lettere. jQuery er utrolig populært, og det bruges på mange store sider såsom Google, Twitter og Facebook. CMS´er (Content Managment Systemts), som f.eks. Wordpress, bygger også i høj grad på jQuery.

Sagt på en simpel måde: Hvis du vil lave smarte og lækre applikationer i JavaScript, men med koder der er simple og lette at forstå, så er jQuery løsningen.

Jquery skal forstås som et kæmpe stort bibliotek, med en masse funktioner på hylderne, som du frit kan benytte dig af. Funktionerne er bygget på JavaScript, men du behøver ikke bekymre dig om hvordan du skal få det til at virke, for det har en jQuery-udvikler allerede gjort for dig.

Alt hvad du behøver, er først at inkludere jQuery biblioteket på din hjemmeside. Herefter skal du blot finde den funktion du skal bruge fra biblioteket, og så kalde og anvende den på siden. Det er altså med jQuery slet ikke nødvendigt at kode lange JavaScript koder selv, da alle funktioner ligger færdigkodet og klar til brug i biblioteket.

En funktion som ville tage ret lang tid at kode i hånden via JavaScript, kunne f.eks. være en funktion der fjerner et stykke tekst, når du klikker på det. At skulle hen og koden sådan en funktion selv, kan godt være ret kompliceret, og derfor serverer jQuery istedet funktionen for dig på et sølvfad - klar til brug! Alt hvad du behøver at gøre, er at vælge det du vil have fjernet, og derefter kalde jQuery funktionen hide(). Et eksempel på dette kan ses nedenfor:

Klik på mig og jeg vil forsvinde

Fjern også mig!

Og MIG!

Scriptet vi bruger til at lave denne funktionalitet er meget simpel og det ser således ud:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<script src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.2/jquery.min.js"></script>
<script>
$(document).ready(function(){
    $("p").click(function(){
          $(this).hide();
      });
});
</script>
</head>
<body>
<p>Klik på mig og jeg vil forsvinde</p>
<p>Fjern også mig!</p>
<p>Og MIG!</p>
</body>
</html>
        


Som eksemplet viser, inkluderer vi først jQuery biblioteket. Herefter kalder vi i head-sektion, den funktion vi gerne vil bruge. Vi kalder hide() funktionen, som vi også bestemmer skal blive anvendt på alle <p> elementer.

jQuery udvikler sig hele tiden. Du kan finde det seneste jQuery bibliotek stille til rådighed af Google her: jQuery bibliotek.

Lær at bruge jQuery med vores gratis danske jQuery video-kursus for begyndere


Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Iben    01-09-2014

HØRT Christine! Jeg er lige begyndt på multimediedesignuddannelsen, og jeg klappede i mine små hænder da jeg fandt Jeres side. Jeg har haft rigtig svært ved faget "interaktionsudvikling", da jeg er ret grøn inden for teknologi, men hold nu op i har hjulpet mig. Siden fungerer 100%, er let at navigere rundt i, og ja for en dummie som mig, er der ikke noget at være i tvivl om:-) Tak igen


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Thomas I    01-09-2014

Hej Christine, Tusind tak for dine rosende ord! - Det sætter vi stor pris på :-) Sitet er lavet for at gøre det meget nemmere for folk at komme igang med web-udviklingen. Målet er at vise at der faktisk ikke er SÅ svært. Så det er rigtig dejligt når folk som dig giver feedback på at sitet rent faktisk virker efter hensigten. Fortsat held og lykke med dine web-udviklings projekter! Thomas, admin


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Christine M    01-09-2014

Lige en hilsen med stor ros :-) Jeg fandt hjemmesiden her ved at Google efter programmering for begyndere. Har læst afsnittene om at tjene penge på sin hjemmeside og dette afsnit om de forskellige web-teknologier. Jeg er fuld af beundring: Det er velstruktureret, velskrevet, og med forståelige definitioner på de begreber, der sjældent forklares for begyndere. Og det er virkeligt brugbart, at dette afsnit har forslag til hvad det kan være smart at lære og i hvilken rækkefølge. Er lige p.t. på en smartphone, så jeg har endnu ikke checket videoerne. Men jeg glæder mig til at komme igang! Dette har I gjort godt!