Kort fortalt så er jQuery er et modificeret JavaScript framework, der formidler og arbejder på at simplificere integrationen mellem JavaScript og HTML.
jQuery et kraftigt værktøj, og det tilbyder en masse smarte muligheder, som gør livet for webudviklere en del lettere. jQuery er utrolig populært, og det bruges på mange store sider såsom Google, Twitter og Facebook. CMS´er (Content Managment Systemts), som f.eks. Wordpress, bygger også i høj grad på jQuery.
Sagt på en simpel måde: Hvis du vil lave smarte og lækre applikationer i JavaScript, men med koder der er simple og lette at forstå, så er jQuery løsningen.
Jquery skal forstås som et kæmpe stort bibliotek, med en masse funktioner på hylderne, som du frit kan benytte dig af. Funktionerne er bygget på JavaScript, men du behøver ikke bekymre dig om hvordan du skal få det til at virke, for det har en jQuery-udvikler allerede gjort for dig.
Alt hvad du behøver, er først at inkludere jQuery biblioteket på din hjemmeside. Herefter skal du blot finde den funktion du skal bruge fra biblioteket, og så kalde og anvende den på siden. Det er altså med jQuery slet ikke nødvendigt at kode lange JavaScript koder selv, da alle funktioner ligger færdigkodet og klar til brug i biblioteket.
En funktion som ville tage ret lang tid at kode i hånden via JavaScript, kunne f.eks. være en funktion der fjerner et stykke tekst, når du klikker på det. At skulle hen og koden sådan en funktion selv, kan godt være ret kompliceret, og derfor serverer jQuery istedet funktionen for dig på et sølvfad - klar til brug! Alt hvad du behøver at gøre, er at vælge det du vil have fjernet, og derefter kalde jQuery funktionen hide(). Et eksempel på dette kan ses nedenfor:
Klik på mig og jeg vil forsvinde
Fjern også mig!
Og MIG!
Scriptet vi bruger til at lave denne funktionalitet er meget simpel og det ser således ud:
<!DOCTYPE html> <html> <head> <script src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.2/jquery.min.js"></script> <script> $(document).ready(function(){ $("p").click(function(){ $(this).hide(); }); }); </script> </head> <body> <p>Klik på mig og jeg vil forsvinde</p> <p>Fjern også mig!</p> <p>Og MIG!</p> </body> </html>
Som eksemplet viser, inkluderer vi først jQuery biblioteket. Herefter kalder vi i head-sektion, den funktion vi gerne vil bruge. Vi kalder hide() funktionen, som vi også bestemmer skal blive anvendt på alle <p> elementer.
jQuery udvikler sig hele tiden. Du kan finde det seneste jQuery bibliotek stille til rådighed af Google her: jQuery bibliotek.
Lær at bruge jQuery med vores gratis danske jQuery video-kursus for begyndere