NemProgrammering.dk logo

Google ruller ‘mobile first’ indeksering ud i Danmark | Hvilken betydning har det for dig?

Ekspert indlæg
Mobile first Google Index
Thomas Iversen

  Skrevet af: Thomas Iversen     04-07-2018     Skrevet i: SEO + SEM

Hvis du har husket at oprette din hjemmeside eller webshop i Google Search Console, så har du måske, ligesom jeg, modtaget beskeden nedenfor. Hvis ikke, så er den nok på vej (hvis din side altså er mobilvenlig!)…

Google ruller nemlig i disse dage mobil-first indeksering ud i Danmark, men hvad betyder det egentlig for dig og din hjemmeside?

Google mobile first

Hvad er mobile-first indeksering?

Det er efterhånden nogle år siden,  at Google begyndte at køre indekseringen af din side på to måder, én til dem som surfer/søger på mobilen og én til dem som gør det via desktop.

Det gjorde de, fordi at de gerne ville give folk der søgte på mobilen en bedre oplevelse, og ved at dele deres indeksering op kunne de placere mobilvenlige sider højre i indekset uden at de nødvendigvis også skulle placeres højt når folk søgte fra en desktop. Samtidig kunne de rangere sider, som ikke var mobilvenlig på desktop, uden nødvendigvis at give dem specielt høje placeringer på mobile søgninger.

Med tiden er dog sket det, at størstedelen af alle søgninger sker via mobilen, og derfor er vi nu kommet til det punkt, hvor Google begynder at indeksere på én måde igen, denne gang mobil-indeksering.

Som de selv skriver:

Mobile-first indexing means that Googlebot will now use the mobile version of your site for indexing and ranking, to better help our (primarily mobile) users find what they’re looking for.

“Mobile-first” har således to meninger, det betyder både at der er to indekseringer, men også at der fokus mobil-venlighed, og at mobil-versionen kommer i første række.

Hvad betyder det for dig?

Google har været ude og sige, at de kun vil bruge mobil indeksering alene, hvis dit site er mobilvenligt. Derfor vil du ikke opleve denne besked fra Google, hvis din side ikke er mobilvenlig. I dette tilfælde vil Google blot blive ved med at indeksere din sides desktop version, og du vil således stadig være at finde i søgeresultaterne.

Da de fleste idag dog søger på mobilen, som Google også selv skriver, kan det på det kraftigste anbefales, at du får mobiloptimeret din side. Dette inkluderer, men er ikke begrænset til, følgende punkter:

  • Responsivitet – Din side skal tilpasse sig alle skærmstørrelser. Du kan også lave et separat mobil-site, men jeg anbefaler klart responsivitet.
  • Hastighed – Din side skal loade hurtigt og være “lightweight”. Den må f.eks. ikke fylde for meget at hente ned, da du ikke må forvente at folk har en stor dataforbindelse på deres mobiltelefoner.

Hvis din side ikke er mobiloptimeret risikerer du at miste placeringer når folk søger på mobilen, da din side ikke giver en god oplevelse på de mobile enheder. Faktisk er der også snak om, at en ikke-mobilvenlig side også smitter af på desktop-placeringerne, så der er kun gode grunde til at få gjort din side mobilvenlig.

Hvis du allerede har et mobilvenligt site, så betyder ændringen faktisk ikke ret meget for dig, da Google blot vil fortsætte med at rangere din side som før, men blot indeksere den med deres smartphone-bot. Det der i praksis vil ske er, at Google ikke længere vil sende deres desktop-bot (der er to: desktop og smartphone) ind på din side for at indeksere den, men istedet primært anvende smartphone-botten. Hvis du kigger i din Search Console, vil du derfor sandsynligvis se flere besøg af Google smartphone-bot i fremtiden.

Et par ofte stillede spørgsmål

Betyder mobile-first, at Google vil tage mobilsider og placere dem i et separat mobil-indeks?

Nej, med mobil indeksering er der stadig kun ét indeks og skiftet til mobile-first skaber ikke et nyt index. Mobile-first indeksering er udelukkende en ændring i, hvordan Google forstår og tilføjer indhold til det eksisterende index, hvor Google med mobile-first udelukkende vil tilføje indhold i henhold til den mobile version af din side.

Hvornår vil min side blive påvirket?

Google ruller udelukkende mobile-first ud på sider, som er mobilvenlige, og vil gøre det løbende. Er din side ikke mobilvenlig, vil de ikke anvende mobile-first indeksering på din side. Min side WeTeach.dk har f.eks. ikke fået beskeden endnu, selvom den er mobil-venlig, men det kommer nok senere, da det som sagt er en løbende udrulning.

Vil Google bruge mobil-versionen af min side til bestemme mine placeringer i søgeresultaterne?

Mobile-first betyder, at mobil-versionen af din side, vil være den primære version, når det kommer til, hvordan dine placeringer skal bestemmes. Hvis Google har valgt dig til mobile-first, betyder det dog, at din mobil-version og desktop-version er ens, og dine placeringer vil derfor ikke ændre sig.

Hvad nu hvis jeg ikke har en mobilvenlig side?

Din side vil stadig blive indeskeret, selvom den ikke er mobilvenlig, og du vil stadig kunne findes i søgeresultaterne. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke vil rangere lige så godt som mobilvenlige sider, specielt når folk søger på mobilen.

SEO kursus

Spørgsmål og kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *