NemProgrammering.dk logo

Layers/lag i Photoshop

Photoshop kursus | Gratis danske videoguides
Indesign kursus Avanceret Photoshop kursus

Information om denne video

Underviser: Jonathan Filskov, jonathanfilskov-photography.com

Download billedet til videoen Download billedet til videoen

Den sjette video i serien om Photoshop for begyndere omhandler brugen af layers / lag. Layers udgør fundamentet i stort set al arbejde i Photoshop, og derfor er det vigtigt at forstå principperne ved brugen af layers. Til at begynde med kan det virke forvirrende at arbejde med layers, men det er slet ikke svært, når man lige vænner sig til det. Vi gennemgår, hvordan der navigeres i layers, og hvordan disse kan organiseres i layers panelet.

Vi ser også på, hvordan en given effekt, som udgør et layer, påvirker underliggende layers og hvordan effektens styrke/gennemsigtighed kan reguleres ved at justere opacity-slideren. En af fordelene ved at arbejde med layers i et projekt er, at man via layers kan arbejde selektivt med individuelle elementer i et givent billede, uden at man nødvendigvis påvirker det samlede resultat. Og fortryder man en justering senere hen i processen er det muligt at slette hvilket som helst layer uden at resten af billedet påvirkes.

Video tags:

Denne video relaterer til emner såsom: Gratis Photoshop kursus, Photoshop tutorial, Photoshop vejledning, Photoshop kursus for begyndere, billedbehandling med Photoshop, introduktion, layers, lag

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv herunder og vi eller en anden lœser vil svare hurtigst muligt!

Url´er bliver automatisk omdannet til links (nofollow).

kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Ole Faneskov-Jensen    10-06-2019

Spørgsmål: min genvejs taster til at markere et billed ctrl alt virker ikke. Jeg kan ikke finde noget værktøj, som kan markere et billed. Hvad skal jeg gøre for at få markeret et billed??? Det er et helt nyt photoshop program på dansk. hjælp mig !!!!!!


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Charlotte Rydborg    09-02-2019

Hej Meget fine videoer til opstart af photoshop!!! Men som Maja og Heine tidligere har erfaret, har jeg også problemer med at forminske billeder via markering og så trække billedet ud eller ind vha markeringsfirkanterne i billedets hjørner. Jeg kan simpelthen ikke markere billederne (du fortæller man skal bruge Ctrl+Alt). Jeg har prøvet at forstørre lærredet, uden at det hjalp. Når jeg har lagt billeder ind på baggrundslaget, kan jeg ikke arbejde med de enkelte billeder. Der kommer en box frem med teksten: "Kunne ikke bruge flytteværktøjet, da målkanalen er skjult". Hvad betyder det? Jeg kan fint zoome ind og ud. Jeg arbejder på mac. Håber du kan hjælpe! På forhånd tusind tak;-) Vh Charlotte


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Julie    11-10-2018

Hej, Jeg kan ikke bruge layers som i videoen. Jeg kan have både baggrunden og kopiere billederne samt at sætte dem ind, men når billederne kommer ind på baggrunden, så er de helt låste. Jeg kan ikke markere dem, eller på anden måde manipulere dem. De er fuldstændigt utilgængelige for mig. Jeg er helt ny i photoshop, og jeg er lidt frustreret over dette. Jeg arbejder på mac og har photoshop CC. Jeg har været under fanen "lag" dernæst "lås lag" og der er den tjekket af i "placering". Den krydser jeg så af, men det gør ingen forskel. Den vender desuden ofte tilbage til "lås placering af lag" selvom jeg har tjekket den fra. Kan I hjælpe mig? :-)


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Jonathan    27-03-2018

Hej Maja og Heine, Jeg er ikke 100% sikker på at jeg er med, men det kunne godt lyde som om at jeres Canvas er for lille ift. til det billede I forsøger at ændre størrelsen på. Canvas kan være baggrunds-layer eller simpelthen det tomme "dokument" man arbejder ovenpå. Når problemet opstår, prøv så at klikke på/markere baggrunds-layer (det nederste), hvorefter går op i menuen "Image" og klikker på "Canvas size". Her kan man så justere bredde og højde - prøv at lave dem meeeeeget store - i første omgang bare for at se om det afhælper problemet. Håber det var til nogen hjælp, ellers må I lige prøve at uddybe og så skal jeg forsøge mig igen :-) mvh Jonathan (ps. hvis det blot drejer sig om visningen af billedet kan det let gøres større eller mindre ved at holde "ctrl" nede og trykke på enten "-" eller "+" (på windows maskine). Her svarer ctrl vistnok til "cmd". Alternativt kan man gå op i "view" menuen og så vælge "zoom in", "zoom out" eller "fit on screen")


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Heine    21-03-2018

Jeg har samme problem som Maja nedenfor ? Eneste forskel er at jeg arbejder på en Windows maskine...


kommentar på NemProgrammering.dk - lav din egen hjemmeside
Maja    26-01-2018

Hejsa. Jeg er i fuld gang med det fine begynderkursus til photoshop, men støder hele tiden ind i problemet, at jeg ikke kan ændre på størrelsen på billedet. Ikke hvor meget billedet fylder, men når man har billedet fremme på skærmen, så mangler de små firkanter i hjørnet på billedet. Giver det mening? Jeg arbejder fra en macbook. Når jeg skal flytte rundt på billedet skal jeg holde cmd nede og bruge musen, men jeg er ikke lykkedes med at ændre på billedets størrelse endnu. Jeg håber du/I kan hjælpe mig! Bedste hilsener Maja