NemProgrammering.dk logo

Dit første Python projekt

Lær Python programmering » Dit første Python projekt # 2
Inkluderet:
Livstidsadgang
27 videolektioner
7 timers undervisning
Stil spørgsmål
Kursusbevis

Information om denne video

Underviser: Simon Rotendahl   Video: 14:20   Lektion nr. 2 af 27

I videoen her kommer du til at lave dit første Python program, eller script som det også kaldes. Det er et simpelt program, som ‘printer’ til terminalen, altså den skriver en sætning, tilbage til brugeren. Udover det, så får du også, i videoen, en introduktion til hvad en datatype er, samt en lidt dybere forklaring på de fire mest brugte.

Det er en introduktion, da konceptet, datatype, kan kræve erfaring, før man helt forstår det. Datatyper er vigtige at lærer, da det er fundamentet for hvordan vores programmeringssprog, fungere. Datatyper sætter ting i kasser. Vi kan så bestemme hvilke kasser kan hvad. Kassen med typen tal i, kan ganges, divideres osv. Kassen med typen sætninger (strenge) kan opdeles, samles osv.

I næste video snakker vi om hvordan Python kode bliver til reelle instruktioner, samt hvordan denne famøse terminal fungere.

Spørgsmål og kommentarer

Kun medlemmer med adgang til dette kursus kan stille spørgsmål og kommentere. Bliv medlem her!

 • Sanne Grundvad B. siger:

  Hej Simon,

  Jeg er glad for at du starter med at sige at der ikke er nogen dumme spørgsmål for jeg har et meget simpelt spørgsmål vedrørende om det godt kan passe at jeg ikke kan finde en genvej (via tastatur i stedet for muse-klik) til at skifte imellem editor og terminal vinduerne? Jeg har kunne finde andre smarte genveje men ikke denne som jeg synes kunne være rigtig god :)

  På forhånd tak for hjælpen – jeg glæder mig til at følge dit kursus :)

  De bedste hilsner,
  Sanne

  1. Simon R. siger:

   Hej Sanne,

   Tak for de pæne ord. Jeg kommer først lige til en PC på lørdag, så jeg prøver lige ud fra ren hukommelse. Prøv at gå ind i settings (ligesom da du tilføjede terminalen), jeg mener nu at du kan trykke ‘installed’ i højre side, her kan du så finde terminalen du installerede, og når du trykker på den vil genvejen stå derinde.

   Jeg håber det hjalp, hvis ikke så skriv lige igen så checker jeg lige op på det på lørdag :)

   Mvh.
   Simon

 • Nina Rud R. siger:

  Hej Simon,

  Mit “print” har en blå farve og ikke lilla som i din video og i min terminal er der ikke grøn farve, der deler teksten i terminalen op, hvilket gør det lidt svært at læse. Har det betydning? Og kan det ændres, så det bliver lettere at læse?

  Mvh,
  Nina

  1. Simon R. siger:

   Hej Nina,

   De forskellige farver er bare for visuel hjælp, så det har ikke en betydning andet end personlig præference.

   Det med terminalen er der ikke så meget at gøre ved. Grunden til min er anderledes er at jeg bruger et styresystem som hedder Ubuntu og ikke MacOS eller Windows som de fleste gør. Hvis du bruger Windows kan du dog bruge “PowerShell” i stedet, det er et program på din PC, som du kan åbne ved at trykke på Windowstasten og søge efter det. Her kan du nemlig ændre både farve, skrifttype, skriftstørrelse osv. Der er en guide til hvordan man gør det på linket nederst.

   Mht. at print er blå. Så er det en ændring i Atom der er kommet siden jeg oprindelig lavede videoerne. Hvis du hellere vil have de gamle farver, så kan du gøre følgende inde i Atom: Tryk ‘File’ -> Tryk ‘Settings’ -> Scroll helt ned i bunden -> Fjern flueben i ‘Use Tree Sitter Parsers’.

   Jeg håber det hjalp, ellers siger du bare til.
   Mvh.
   Simon

   https://da.gadget-info.com/55113-how-to-change-windows-powershell-color-scheme-on-windows-10

   1. Nina Rud R. siger:

    Hej Simon,

    Jeg fandt ud af det. Tak for svar!

    Mvh,
    Nina

 • Andrea N. siger:

  Hej,

  Gør det nogen forskel at jeg bruger MU.Editor til at kode python i, i stedet for Atom?

  Vh Andrea

  1. Simon R. siger:

   Hej Andrea,
   Nej det gør det ikke. Der er små ting som at MU f.eks ikke kan åbne billeder (som jeg gør i videoerne om grafer) men det kan du jo bare gøre på anden vis.
   Nu ved jeg ikke lige grunden til at du bruger MU, men MU er lavet til microcontrollere såsom Micro:bit og Arduino, så hvis det er det du bruger python til, så er MU et godt valg, men hvis det ikke er derfor så vil jeg stadig anbefale Atom :)

   Mvh.
   Simon

 • Kenneth J. siger:

  Er det muligt at download disse film så de kan ses offline enten på en windows eller IPAD ? Ville gerne have brugt tiden i et fly med at blive mere skarp på python
  tak

  1. Simon R. siger:

   Hej Kenneth,

   Det ved jeg desværre ikke lige om man kan. Prøv at brug kontaktformularen herunder, så får du et bedre svar :)
   https://www.nemprogrammering.dk/wp/kontakt/
   Mvh.
   Simon

  2. Thomas I. siger:

   Hej Kenneth,

   Vores videoer kan desværre ikke downloades. Vi kigger dog på en løsning, hvor man kan tilkøbe download funktion, men det ligger lidt ude i fremtiden.

   Mvh.

   1. Kenneth J. siger:

    Ærgerligt men tak for svar 👍

 • Jonas C. siger:

  I den første introvideo brugte du ‘ omkring strengen (teksten), I denne kan jeg se at du bruger “, er der nogen forskel på de to. Jeg kan få begge til at fungere i koden, men vil det have en betydning om jeg bruger det ene eller det andet senere?

  Vh Jonas

  1. Simon R. siger:

   Hej Jonas

   Godt spørgsmål. Der er ikke forskel (i Python) i nogle sprog er der forskel, men det er ikke noget du behøves at tænke over. Du må sige til hvis du vil have en forklaring på hvorfor de er forskellige i nogle andre sprog, men vil ikke forvirre mere end nødvendigt :)

   1. Jonas C. siger:

    Tak for svaret.
    Jeg tror jeg venter lidt med det spørgsmål, Python er mit første sprog udover SQL, som min kone har brugt lidt tid på at lærer mig. Jeg har dog glemt det meste igen.
    Det er rigtig sjovt. Din video og tilgang er meget tilgængelig.

    1. Simon R. siger:

     Det var så lidt. SQL og Python er meget forskellige, så det gør ikke noget du har glemt det (i hvertfald i forhold til at lære Python).
     Tak for de pæne ord, det er jeg glad for at høre, og jeg håber det fortsætter som du kommer længere ind i kurset :)

 • Jacob L. siger:

  Hej Simon

  Jeg kan sagtens få det til at virke, men hver gang jeg skal printe en ny linje, bliver den ikke printet medmindre jeg gemmer linjen i samme fil inden jeg skriver nede i terminalen. Det ser jeg ikke dig gøre på videoen.

  Mvh. Jacob

  1. Simon R. siger:

   Hej Jacob,

   Jeg gemmer filen hver gang, så det er ikke fordi jeg gør noget magisk. Jeg gemmer ved at trykke ctrl+s. Du kan se det oppe ved filnavnet, lige over linje 1, der hvor der står “firstProgram.py”. Hver gang jeg ændre i koden, så kommer der en lille blå cirkel deroppe. Den cirkel betyder at jeg har lavet ændringer, som ikke er gemt. Så hvis du kigger på den så forsvinder den hver gang jeg gemmer.
   Jeg håber det var det du mente, ellers må du endelig lige sige til.

   Mvh.
   Simon

   1. Jacob L. siger:

    Helt okay. Skulle bare være sikker på der ikke blot var noget man kunne slå til!

    Tak for svar!

    /Jacob

 • Kirsten Siig P. siger:

  Baer over med mig – jeg er ikke IT staerk. Men hvordan copy paster du (python firstprogram.py)? Hvis jeg highlighter i terminalen og trykker ctrl-c, taster den bare ^ c.

  1. Simon R. siger:

   Hej Kirsten

   Jeg trykker pil op på tastaturet :)