NemProgrammering.dk logo

Dit første Python projekt

Lær Python programmering » Dit første Python projekt # 2
Inkluderet:
Livstidsadgang
27 videolektioner
7 timers undervisning
Stil spørgsmål
Kursusbevis

Information om denne video

Underviser: Simon Rotendahl   Video: 14:20   Lektion nr. 2 af 27

I videoen her kommer du til at lave dit første Python program, eller script som det også kaldes. Det er et simpelt program, som ‘printer’ til terminalen, altså den skriver en sætning, tilbage til brugeren. Udover det, så får du også, i videoen, en introduktion til hvad en datatype er, samt en lidt dybere forklaring på de fire mest brugte.

Det er en introduktion, da konceptet, datatype, kan kræve erfaring, før man helt forstår det. Datatyper er vigtige at lærer, da det er fundamentet for hvordan vores programmeringssprog, fungere. Datatyper sætter ting i kasser. Vi kan så bestemme hvilke kasser kan hvad. Kassen med typen tal i, kan ganges, divideres osv. Kassen med typen sætninger (strenge) kan opdeles, samles osv.

I næste video snakker vi om hvordan Python kode bliver til reelle instruktioner, samt hvordan denne famøse terminal fungere.

Spørgsmål og kommentarer

Kun medlemmer med adgang til dette kursus kan stille spørgsmål og kommentere. Bliv medlem her!

 • Marie E. siger:

  Hej Simon

  Er der en smart måde, hvor man kan gå fra selve programmet, altså der hvor man skriver print(“XX”), og så ned i terminalen, sådan at man ikke skal bruge musen hver gang? Hvis det giver mening?

  Mange Hilsner,
  Marie

  1. Simon R. siger:

   Hej Marie,

   Det giver fint mening. Du kan bruge genvejen ctrl-´ det vil åbne eller minimere terminalen og skifte “fokus” (med fokus mener jeg at den boks man skriver i er i fokus). Du kan se flere genveje på siden herunder hvor du scroller ned til “Commands”.
   https://atom.io/packages/platformio-ide-terminal

   Mvh.
   Simon

   1. Marie E. siger:

    Hej Simon

    Tak for virkelig hurtigt svar. Er ok ny i det her, så er ikke helt sikker på, hvordan jeg skal bruge ctrl-´. Hvis jeg trykker på ctrl og – og ´ samtidig, så gør den vinduet mindre, som om jeg bare trykker ctrl og – samtidig. Så tænker, at jeg gør noget forkert?

    Mange Hilsner,
    Marie

    1. Simon R. siger:

     Det var så lidt. Typisk når man har – i en genvej så mener man at man trykker på tingen før og efter samtidig, så ctrl-´ betyder tryk ctrl samtidig med ´. Men ja det er jo lidt svært at vide hvis man ikke har set det før :)

     Mvh.
     Simon

     1. Marie E. siger:

      Hej igen

      Ja, undskyld at jeg bliver ved med denne meget simple ting, men kunne bare være lækkert at få til at virke. Jeg har faktisk prøvet at gøre det du siger, altså ctrl og ´ samtidig (har både prøvet tasten for ‘ og ´ og ” – og har prøvet med og uden shift), men der sker ikke noget (eller ctrl-‘ udkommenterer en linje, hvilket er ret smart). Så jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg misforstår her, eller om det måske hænger sammen med nogle instillinger et sted?

      Mange Hilsner,
      Marie

      1. Simon R. siger:

       Det er helt fint, vi skal da have det til at virke :) Jeg kan se at jeg er kommet til at skrive det forkerte tegn, det er ` og IKKE ´, det er jeg ked af, de ligger på samme tast på mit tastatur og ligner hinanden så meget så jeg havde overset det.

       Hvis det stadig ikke virker så kan du prøve at gå ind i indstillinger (ligesom da vi installerede terminal pakken) men denne gang tryk på Packages i stedet for Install. Her bør du kunne se at pakken står der der med en Settings knap, den trykker du på, og så scroller du ned til Keybindings. Her kan du se en tabel med tre kolonner som er Keystroke, Command og Selector, du leder efter den Command der hedder platformio-ide-terminal:toggle, så den række den i Keystroke der står overfor den Command bør være genvejen.

       Mvh.
       Simon

 • Anders J. siger:

  Hej
  Jeg får nedenstående fejl I min terminal boks. Hvad kan det at files ikke kan åbnes?

  S C:\Users\45222> python Johan.py
  C:\Users\45222\AppData\Local\Programs\Python\Python39\python.exe: can’t open file ‘C:\Users\45222\Johan.py’: [Errno 2] No such file or directory
  PS C:\Users\45222>

  Mvh.
  Anders

  1. Simon R. siger:

   Hej Anders,

   Det kunne tyde på at du er i den forkerte mappe, prøve at skrive ls i terminalen og tryk enter, så bør du se de filer der ligger i den mappe du er i, så tror jeg du vil se at Johan.py ikke er der. Prøv at se næste video, der snakker jeg om hvordan man navigere i terminalen med kommandoer som cd :)

   Mvh.
   Simon

 • Elmira A. siger:

  Hej, Det lykkedes mig at downloade WSCode efter Atom ikke virkede for mig – men allerede efter første øvelse, står jeg af. Jeg gemmer/skriver akkurat som anvist, men printer den ‘Command not found’. Ved du hvad det skyldes?

  1. Simon R. siger:

   Hej Elmira,

   Det er lidt svært at vide uden at kunne se mere af hvor det går galt, så jeg har lige prøvet at lave et eksempel her for dig i VS code, hvor jeg lige highlighter filnavnet så man kan se det går igen. Hvis det ikke hjælper så må du endelig sige til :) (i mit eksempel står der zsh et sted, her vil der stå noget andet ved dig men det gør ikke nogen forskel)

   Eksempel: https://pasteboard.co/JDxc8E6.png

   Mvh.
   Simon

 • stig a. siger:

  Hej Simon..

  Jeg bruger Linux Ubuntu og der er Atom meget anderledes end i win og mac.. ved du hvordan jeg åbner terminal i Atom i linux..

  Alt det bedste

  Stig

  1. Simon R. siger:

   Hej Stig,

   Du må undskylde det sene svar.

   Det burde være nogenlunde ens. Har du plusset nede i venstre hjørne? (Og så lover jeg at komme med et svar hurtigere næste gang)

   Mvh.
   Simon

   1. stig a. siger:

    Hej Simon..

    Tak for din gode undervisning..

    Jeg fandt ud af hvad problemet var.. Jeg har et problem med at instalerer taminal programmet og derfor kunne jeg ikke åbnede det.. Det er dog ikke det store problem da jeg bare køre i Pycharm.. Dog er jeg stadig i tvivl om det er Python jeg skal lære.. Jeg synes det er svært.. Nu skal det siges at jeg aldrig har programeret før og ville endeligt bare igang.. Jeg har nogle bekendte der arbejder med programering som anbefalede mig at lære python.. Jeg er kommet til Løkker og jeg lære det også langsom men det er svært når jeg har et mål med det..Lige nu lære jeg bare python uden endeligt at kunne sætte finger på hvad jeg skal bruge det til. Mit mål er endeligt bare at lære at programerer, for det er nok det der er jobs i i fremtiden..

    venlig hilsen

    Stig

    1. Simon R. siger:

     Hej Stig,

     Det er svært at sige hvilket sprog man skal lære, der er ikke et enkelt sprog som bare kan alt og så skal man ikke lære mere, desværre. Som du siger kan de være svært når man ikke har et mål, det er svært at se hvordan man går fra en linje i terminalen til store applikation og services som f.eks Word, Facebook osv. Jeg prøver i senere videoer at koble Python til Excel, lave nogle grafer, hente noget data fra DMI for at give nogle mere real life eksempler, det giver forhåbentlig lidt inspiration.

     Det gode ved at lære Python (som dine bekendte nok vil kunne nikke genkendende til) er at det er forholdsvis nemt at lære (i forhold til andre programmeringssprog, det er selvfølgelig stadig svært), men koncepterne i Python går igen i andre sprog, så ting som ‘if else’, løkker, lister osv. er der også i sprog som C#, JavaScript osv. så når du har lært dem nu, så skal du ikke lære dem igen i andre sprog. Så hvis du skal arbejde med programmering i fremtiden så kommer du til at lære flere sprog end Python, men for hvert sprog du lære, jo nemmere bliver det.

     Mvh.
     Simon

     1. stig a. siger:

      Kære Simon.

      Tak for dit svar.. Jeg efter jeg havde haft en nedbrændning kom jeg til samme konklution og forsætter med python.. Jeg spurte også mine venner og tænke over hvad jeg faktisk ville bruge det til. Jeg kom frem til at jeg gerne vil lave løsnings orienteret programmer til firmaer. Det giver også god mening da jeg komme med en baggrund som ingenginør dog inden for køletekning. Jeg har også brugt noget mere tid på din undervisning og nu begynder det at give mening :-) Jeg skal nok bare erkende at det ikke går lige så hurtigt med at lære som da jeg var yngre.. Tak for din gode undervisning og jeg holder sku fast..

      Alt det bedste

      S

 • Kim K. siger:

  lidt off topic , måske, er Atom bedre end pycharm eller har pycharm nogle begrænsninger?

  1. Simon R. siger:

   Hej Kim,

   Det er en smagssag og det kommer an på hvad man arbejder med. Pycharm er en IDE (Integrated developer environment) det betyder kort sagt at det er specifikt til Python, hvor i mod Atom er et generelt værktøj hvor du kan programmere i alle slags sprog, og du kan tilpasse den til det sprog du skriver mest med udvidelser (ligesom udvidelser i noget som Google Chrome).
   Det kan så lyde mærkeligt at vi bruger Atom i stedet for Pycharm, det gør vi da der er læring i det, så i Pycharm vil du trykke på en knap i stedet for at skrive “python programNavn.py”, knappen er nemmere men jeg synes bedre man forstår hvad der sker når man bruger Atom, (Atom er også bare en mulighed, det er masser af andre generelle programmer, til hverdag bruger jeg programmet Emacs og ikke Atom, da Emacs kan flere ting, men Emacs er svært at sætte sig ind i).

   Kort sagt, man lære mere ved at bruge Atom (efter min mening), og hvis man engang vil lære et andet programmeringssprog så skal man ikke skifte program.

   Det var et langt svar, men det er lidt svært at svare på da det er meget subjektivt hvilket program man vælger at bruge :)

   Mvh.
   Simon

 • Kim K. siger:

  når du skriver print på linie 2 gemmer du ikke er det mig der glemmer noget ?

  1. Kim K. siger:

   Har løst det. ;-) kan jo bare læse alle spørgsmål.

   1. Simon R. siger:

    Det kan jo ske man lige får spurgt ingen man kigger igennem, godt det løste det sig :)

 • Hannah Dorthea N. siger:

  Jeg har downloadet Python version 3.8.2 – håber, det er ok?

  1. Simon R. siger:

   Hej Hannah,

   Det er helt fint, det bør ikke give nogle problemer :)

 • Martin Lund T. siger:

  Kære Simon,

  Tusind tak for dine gode videoer.
  Jeg har et hurtigt spørgsmål – tror der er gået noget galt i min download af terminalen. Bruger windows.

  Når jeg åbner en terminal i atom står der:
  “Windows PowerShell
  Copyright (C) Micorsoft Corporation. All rights Reserved.

  Try the new cross-platform PowerShell https://aka.ms/pscore6

  PS C:/Users/Martin/Desktop”

  hvilket ikke er det samme, som det der fremgår i dine videoer. I praksis gør det den forskel, at jeg skal skrive og loade filnavnet (python firstinstalation.py) hver gang jeg har skrevet noget nyt i koden. Jeg kan ikke bare gemme den nye kode, og trykke enter, som du gør i videoen.

  Ved du hvad jeg har gjort forkert?

  Tusind tak skal du have – jeg glæder mig meget til at lære mere.
  Med venlig hilsen
  Martin

  1. Simon R. siger:

   Hej Martin,

   Tak for de pæne ord.

   Siden jeg lavede kurset så har terminalen i atom ændret sig et par gange, så det er derfor den ser lidt anderledes ud.

   Jeg skal lige høre om det virker hvis du trykker pil op i terminalen? Det er nemlig det jeg gør, jeg trykker pil op da det finder den sidst kørte kommando i terminalen, og trykker enter. Hvis det ikke lige virker så må du endelig sige til :)

   Mvh.
   Simon

   1. Martin Lund T. siger:

    Perfekt Simon, det virker med pil op. Sorry, jeg må have overhørt det i dine videoer.

    Tusind tak, glæder mig til at træne videre!

    1. Simon R. siger:

     Det var så lidt, og godt at høre.

 • Freddy M. siger:

  Jeg har problemer med når jeg skriver:
  print(“2”)

  skal jeg lukke og åbne programmet nogle gange før det bliver husket.

  og når jeg endelig får det til at virke, og skriver følgende:
  print(2+4)

  får jeg følgende:
  PS C:\Users\molle\Desktop\Phyton kursus\Phyton projekter> python .\FirstProgram.py
  Freddy
  2+4

  og ikke et resultat men en tekst, nogle god forklaring?

  1. Freddy M. siger:

   hov mente ikke print(“2”) men print(“Freddy”)

   1. Freddy M. siger:

    okay så fandet jeg ud af det.

    1. Simon R. siger:

     Super, du må undskylde de lidt langsomme svar, jeg sidder pt. Med eksamener, så det er derfor de kommer lidt langsommere end normalt :)

 • Jesper N. siger:

  når jeg prøver at køre det får jeg denne fejl:
  PS C:\Python> Python firstprogram.py
  Python : The term ‘Python’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the sp
  elling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
  At line:1 char:1
  + Python firstprogram.py
  + ~~~~~~
  + CategoryInfo : ObjectNotFound: (Python:String) [], CommandNotFoundException
  + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

  1. Jesper N. siger:

   Jeg fandt ud af at jeg havde problemer med min Python installation, nu kører det :-)

   1. Simon R. siger:

    Super, Python kan være lidt bøvl at installere på Windows til tider :)

 • Rene M. siger:

  okay skulle så dl python 3.7 i microsoft shoppen , så kører det igen ;o)

  1. Simon R. siger:

   Okay, det lyder spøjst, det bør ikke være nødvendigt, men så længe det virker. Du siger selvfølgelig bare til hvis det skulle skabe problemet igen :)

 • Rene M. siger:

  Der kommer ikke noget i min terminal , når jeg skriver….. print (” et eller andet”)

  gemmer som firstprogram.py

  skriver i terminal i atom python firstprogram.py

  åhhhh altså ;o)

 • Sanne Grundvad B. siger:

  Hej Simon,

  Jeg er glad for at du starter med at sige at der ikke er nogen dumme spørgsmål for jeg har et meget simpelt spørgsmål vedrørende om det godt kan passe at jeg ikke kan finde en genvej (via tastatur i stedet for muse-klik) til at skifte imellem editor og terminal vinduerne? Jeg har kunne finde andre smarte genveje men ikke denne som jeg synes kunne være rigtig god :)

  På forhånd tak for hjælpen – jeg glæder mig til at følge dit kursus :)

  De bedste hilsner,
  Sanne

  1. Simon R. siger:

   Hej Sanne,

   Tak for de pæne ord. Jeg kommer først lige til en PC på lørdag, så jeg prøver lige ud fra ren hukommelse. Prøv at gå ind i settings (ligesom da du tilføjede terminalen), jeg mener nu at du kan trykke ‘installed’ i højre side, her kan du så finde terminalen du installerede, og når du trykker på den vil genvejen stå derinde.

   Jeg håber det hjalp, hvis ikke så skriv lige igen så checker jeg lige op på det på lørdag :)

   Mvh.
   Simon

   1. Søren R. siger:

    Hej Simon

    Jeg har også lidt problemer med genveje i Atom. Når jeg kigger på commands under settings virker de fleste ikke. Desuden sletter jeg linier i editoren med ctrl-shift-k hvor den egentlig skulle have skiftet mellem forskellige terminals.

    1. Simon R. siger:

     Genvejene for terminalen er ikke så gode. Den pakke man installerede for at få terminalen virker faktisk ikke med den nyeste opdatering af Windows, og dem der har lavet den opdatere den ikke længere, så det er et problem med den pakke, og det er der desværre ikke så meget at gøre ved :/. Hvis den begynder at bøvle for dig, så kan du bruge programmet PowerShell på Windows.

     Lige den med crtl-shift-k, så er det en genvej i atom som sletter en linje. Pakken med terminalen prøver at overskrive den genvej, men det gør den ikke ordenligt.

     De andre genveje burde virke. Man skal lige være obs. på nogle af dem, f.eks er der ctrl+/, den laver kommentare foran alt hvad man har markeret (og fjerner dem igen hvis der allerede er kommentare), men på et dansk tastatur skriver man jo / med shift+7, så genvejen ctrl+/ bliver til ctrl+shift+7.

     Jeg håber det hjalp lidt, eller er du mere end velkommen til at skrive igen :)

     Mvh.
     Simon

 • Nina Rud R. siger:

  Hej Simon,

  Mit “print” har en blå farve og ikke lilla som i din video og i min terminal er der ikke grøn farve, der deler teksten i terminalen op, hvilket gør det lidt svært at læse. Har det betydning? Og kan det ændres, så det bliver lettere at læse?

  Mvh,
  Nina

  1. Simon R. siger:

   Hej Nina,

   De forskellige farver er bare for visuel hjælp, så det har ikke en betydning andet end personlig præference.

   Det med terminalen er der ikke så meget at gøre ved. Grunden til min er anderledes er at jeg bruger et styresystem som hedder Ubuntu og ikke MacOS eller Windows som de fleste gør. Hvis du bruger Windows kan du dog bruge “PowerShell” i stedet, det er et program på din PC, som du kan åbne ved at trykke på Windowstasten og søge efter det. Her kan du nemlig ændre både farve, skrifttype, skriftstørrelse osv. Der er en guide til hvordan man gør det på linket nederst.

   Mht. at print er blå. Så er det en ændring i Atom der er kommet siden jeg oprindelig lavede videoerne. Hvis du hellere vil have de gamle farver, så kan du gøre følgende inde i Atom: Tryk ‘File’ -> Tryk ‘Settings’ -> Scroll helt ned i bunden -> Fjern flueben i ‘Use Tree Sitter Parsers’.

   Jeg håber det hjalp, ellers siger du bare til.
   Mvh.
   Simon

   https://da.gadget-info.com/55113-how-to-change-windows-powershell-color-scheme-on-windows-10

   1. Nina Rud R. siger:

    Hej Simon,

    Jeg fandt ud af det. Tak for svar!

    Mvh,
    Nina

 • Andrea N. siger:

  Hej,

  Gør det nogen forskel at jeg bruger MU.Editor til at kode python i, i stedet for Atom?

  Vh Andrea

  1. Simon R. siger:

   Hej Andrea,
   Nej det gør det ikke. Der er små ting som at MU f.eks ikke kan åbne billeder (som jeg gør i videoerne om grafer) men det kan du jo bare gøre på anden vis.
   Nu ved jeg ikke lige grunden til at du bruger MU, men MU er lavet til microcontrollere såsom Micro:bit og Arduino, så hvis det er det du bruger python til, så er MU et godt valg, men hvis det ikke er derfor så vil jeg stadig anbefale Atom :)

   Mvh.
   Simon

 • Kenneth J. siger:

  Er det muligt at download disse film så de kan ses offline enten på en windows eller IPAD ? Ville gerne have brugt tiden i et fly med at blive mere skarp på python
  tak

  1. Simon R. siger:

   Hej Kenneth,

   Det ved jeg desværre ikke lige om man kan. Prøv at brug kontaktformularen herunder, så får du et bedre svar :)
   https://www.nemprogrammering.dk/wp/kontakt/
   Mvh.
   Simon

  2. Thomas I. siger:

   Hej Kenneth,

   Vores videoer kan desværre ikke downloades. Vi kigger dog på en løsning, hvor man kan tilkøbe download funktion, men det ligger lidt ude i fremtiden.

   Mvh.

   1. Kenneth J. siger:

    Ærgerligt men tak for svar 👍

 • Jonas C. siger:

  I den første introvideo brugte du ‘ omkring strengen (teksten), I denne kan jeg se at du bruger “, er der nogen forskel på de to. Jeg kan få begge til at fungere i koden, men vil det have en betydning om jeg bruger det ene eller det andet senere?

  Vh Jonas

  1. Simon R. siger:

   Hej Jonas

   Godt spørgsmål. Der er ikke forskel (i Python) i nogle sprog er der forskel, men det er ikke noget du behøves at tænke over. Du må sige til hvis du vil have en forklaring på hvorfor de er forskellige i nogle andre sprog, men vil ikke forvirre mere end nødvendigt :)

   1. Jonas C. siger:

    Tak for svaret.
    Jeg tror jeg venter lidt med det spørgsmål, Python er mit første sprog udover SQL, som min kone har brugt lidt tid på at lærer mig. Jeg har dog glemt det meste igen.
    Det er rigtig sjovt. Din video og tilgang er meget tilgængelig.

    1. Simon R. siger:

     Det var så lidt. SQL og Python er meget forskellige, så det gør ikke noget du har glemt det (i hvertfald i forhold til at lære Python).
     Tak for de pæne ord, det er jeg glad for at høre, og jeg håber det fortsætter som du kommer længere ind i kurset :)

 • Jacob L. siger:

  Hej Simon

  Jeg kan sagtens få det til at virke, men hver gang jeg skal printe en ny linje, bliver den ikke printet medmindre jeg gemmer linjen i samme fil inden jeg skriver nede i terminalen. Det ser jeg ikke dig gøre på videoen.

  Mvh. Jacob

  1. Simon R. siger:

   Hej Jacob,

   Jeg gemmer filen hver gang, så det er ikke fordi jeg gør noget magisk. Jeg gemmer ved at trykke ctrl+s. Du kan se det oppe ved filnavnet, lige over linje 1, der hvor der står “firstProgram.py”. Hver gang jeg ændre i koden, så kommer der en lille blå cirkel deroppe. Den cirkel betyder at jeg har lavet ændringer, som ikke er gemt. Så hvis du kigger på den så forsvinder den hver gang jeg gemmer.
   Jeg håber det var det du mente, ellers må du endelig lige sige til.

   Mvh.
   Simon

   1. Jacob L. siger:

    Helt okay. Skulle bare være sikker på der ikke blot var noget man kunne slå til!

    Tak for svar!

    /Jacob

 • Kirsten Siig P. siger:

  Baer over med mig – jeg er ikke IT staerk. Men hvordan copy paster du (python firstprogram.py)? Hvis jeg highlighter i terminalen og trykker ctrl-c, taster den bare ^ c.

  1. Simon R. siger:

   Hej Kirsten

   Jeg trykker pil op på tastaturet :)