NemProgrammering.dk logo

Installation af Python og tilhørende programmer

Lær Python programmering » Installation af Python og tilhørende programmer # 1
Inkluderet:
Livstidsadgang
27 videolektioner
7 timers undervisning
Stil spørgsmål
Kursusbevis

Information om denne video

Underviser: Simon Rotendahl   Video: 07:55   Lektion nr. 1 af 27

I videoen her viser jeg hvordan du installere Python og Atom, samt forklare lidt om Python versioner. Proceduren er praktisk talt ens på Mac og Linux. Der er dog små forskelle, som jeg nævner i videoen.

Jeg har også lavet en PDF til jer, som i kan se igennem, mens i installerer. Den er ret detaljeret og kan hentes under videoen her på siden.

Spørgsmål og kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

 • Tommy Clemmensen siger:

  Hej Simon
  Jeg skrev både til kontakt og derefter her til dig Simon, men ingen af Jer har endnu svaret på min kommentar.
  Jeg har kigget lidt på det der skal gennemgås i videoerne og har næsten besluttet mig til alligevel at købe adgang til kurset, men venter lige et par dage til jeg har fået svar på min henvendelse. Der er en del ting som jeg tænker virker lidt interessant bl.a. webprogrammering med Python, det har jeg ikke fundet nogle steder endnu. Jeg tænker at jeg nok samtidig med at se videoerne også laver øvelserne som du gennemgår i videoerne, for ligesom at få det lidt ind i fingrene selv. Som sagt er jeg førtidspensionist så jeg må selv betale de 399,-kr men det er jeg stille og roligt blevet mere og mere overbevist om nok er en god ide trods alt jeg skrev i den sidste kommentar. Jeg har aldrig kodet i Python før kun en del i C#, som jeg også skrev om.
  Tommy

  1. Simon R. siger:

   Hej Tommy,

   Du må undskylde vente tiden på et svar.

   Der er desværre ikke opgaver der skal besvares og vurderes, det er basalt set et dansk video bibliotek for general python, hvor man har mulighed for at stille spørgsmål og få svar (normalt inden for 24 timer, og jeg efterstræber at gøre det hurtigere). Det er ment som et introduktions kursus, så jeg dækker det grundlæggende (det vil også sige at nogle ting vil gå igen fra C#, ting som løkker, hvis-ellers udtryk osv.), hvis man så er specielt interesseret i webdesign, data analyse osv. Så kan man bruge grundstenene her til at komme videre, jeg hjælper også gerne med at pege en videre efter kurset, hvis man vil lære mere.
   Som du selv nævner så er der mange ressourcer på internettet til at lære Python, fordelen her er at det er dansk og man kan regne med at få svar på ens spørgsmål. Så hvis du er komfortabel med engelsk og spørgsmål delen ikke har stor betydning, så kan du jo prøve at give dig i kast med nogle af de gratis ressourcer, og så vende tilbage hertil hvis det ikke lige er hvad du søger. Jeg håber det gav lidt svar ellers må du lige skrive en opfølgende kommentar så kan jeg uddybe yderligere :)

   Mvh. Simon

   1. Tommy C. siger:

    Tak Simon, jeg har lige betalt for kurset nu.

    1. Simon R. siger:

     Hej Tommy,

     Det lyder godt, jeg håber du bliver glad for det, og du spørger bare hvis der er noget :)

     Mvh.
     Simon

 • Tommy Clemmensen siger:

  Hej Simon
  Jeg har før kodet i C# https://youtu.be/fOiH2LzvpSY og har lige bestået https://py4e.com, men til de sidste quiz måtte jeg ty til chatgpt. Jeg har set din første gratis video, og jeg havde skrevet og forhørt mig på kontaktsiden før jeg så denne her video, men har ikke fået noget svar. Copilot siger at det er videoer og at der skal sendes opgaver ind til bedømmelse, men her på siden kan jeg kun se at det bare er videoer der skal ses igennem. Hvordan foregår det, skal jeg bare se nogle videoer for at få mit certifikat. Jeg er førtidspensionist pga skezofreni og bruger min tid på at lære morsekode til HF radioen, hvor jeg deltager i nogle cw contest. Umiddelbart lyder 399,-kr dyrt da der er så meget gratis Python undervisning på nettet, hvad vil jeg få ud af dit kursus. Jeg er som sådan ikke ledig så kurest må jeg selv betale og det er som sådan også ok. Jeg tænker bare om hvad jeg får for pengene. Jeg er 56 år. Tommy de oz1thc

 • Flemming Dall siger:

  Hvad er forskellen mellem Java og Phyton. Jeg har et regne ark ODS. med data fra 2005 til d.d jeg skal hver uge hente nye data på nettet, CFTC.gov og indsætte i nye celler og faner (opdatering hver uge). med det formål at analysere disse data. senere vil jeg udarbejde grafer til hjælp til at visualisere dataene.

  1. Simon R. siger:

   Hej Flemming,

   Den primære forskel på de to sprog er at Python er det man kalder et “scripting language”, og Java er et applikations fokuseret sprog. Et andet eksempel på et scripting sprog vil være noget som Javascript/Typescript (Det at det hedder Java-script, har intet med sproget Java at gøre).
   Python (eller script sprog generelt) er et godt sprog til det use case du præsentere her, altså med at downloade noget data, analysere og præsentere det. Det er det fordi du vil gøre den samme ting flere gange (man kan selvfølgelig kode variabler ind, så hvis man ikke vil helt præcist det samme hver gang, så kan man variere det). Du kan tænke på ordet script, som et stykke arbejde der skal udføres, så når du programmere et script, så udspecificere du et stykke arbejde, og når du kører scriptet så udføre du arbejdet.
   Et sprog som Java er mere gearet til at lave applikationer, eller services. Et eksempel vil være Spotify, så vidt jeg husker er det lavet i Java, du har også Android styresystemet til f.eks Googles og Samsung telefoner, det er også lavet med Java. Det du kan tage ud fra de eksempler er at Java er ret ‘stort’, jeg kan ikke forklare i dybden hvad ‘stort’ i den her sammenhæng konkret betyder, da det kræver noget mere tid end en kommentar, men intuitionen du skal have er at det er lidt tungere at arbejde med, men tilgengæld er det rigtig godt når du laver store projekter hvor mange arbejder sammen.
   For lige at gøre forvirringen total XD. De fleste programmeringssprog er det man kalder ‘Turing-komplet’, og at et programmeringssprog er Turing-komplet betyder (oversat til normal dansk) at det kan bruge hele computerens funktionalitet. Så når to programmeringssprog begge er Turing-komplet, så kan de teknisk set det samme, der er ikke noget det ene kan, som det andet ikke kan, men MÅDEN de gør det på er den store forskel, og det er også derfor forklaringen her bliver lidt lang, for både Java og Python er Turing-komplet, så du kan løse de samme problem stillinger, men nogle problemstillinger vil være nemmere i det ene end det andet. Det vil faktisk også sige når først du har lært et programmeringssprog, så er det utrolig meget nemmere at lære sprog nummer 2. Så tænker du måske, hvorfor ville man lave et programmeringssprog der ikke kan udnytte hele computeren, og det er et godt spørgsmål. Et eksempel på sådan et sprog er SQL, det er et sprog lavet til at snakke sammen med databaser, og det er det eneste det er lavet til, og fordelen ved det er at sproget er meget simplere, fordi det er så fokuseret i dets use case.

   Så for at afslutte til dit specifikke problem, så ville jeg tage et scripting sprog, enten Javascript eller Python, begge er et rigtig fint valg. De er også nemmere at lære, da de ikke er så tunge som Java, og hvis du så vil lære Java en dag, så vil det være meget nemmere, da du allerede vil kende mange af koncepterne :)

   Håber det gav mening, ellers må du sige til.

   Mvh.
   Simon

   1. Flemming Dall siger:

    Hej Simon.
    Det gav fint mening, tak.
    Idet jeg bruger/arbejder med et program der hedder MotiveWave.com der er skrevet i java (måske javascript) hvor jeg fik en java programmør til at udvikle en indicator til mig så jeg kunne finde specifikke “candles”. Så jeg tror jeg vælger at bruge Javascript. jeg kunne godt tænke mig at sende dig et par skærmudskrifts så du helt nøjagtigt kan se hvad det er jeg gerne vil frem til.
    Jeg er klar over hvad scripts er, og hvad de gør, idet jeg har arbejdet lidt med Linux og deres script editor. Det er jo lidt det samme som Windows powershells.
    Er der mulighed for at sende nogle skærmudskrifter for at komme på rette vej fra start?
    Mvh Flemming

    1. Simon R. siger:

     Hej Flemming,

     Jeg prøver lige at google lidt rundt omkring MotiveWave, og jeg kan se at det er skrevet i Java, som du også selv siger. Som nævnt (og ja det er super forvirrende) så har Javascript og Java intet med hinanden at gøre, så om det er Python eller Javascript betyder ikke så meget.
     Fedt med Linux scripts, det er sjovt at lege med :) Efter at have kigget på MotiveWave, så vil jeg faktisk foreslå dig at kigge på Java i stedet, og det er fordi at MotiveWave har et Java SDK (Software Development Kit) hvilket er en ‘pakke’ kode man får fra dem (MotiveWave), som hjælper en til at skrive kode til deres software. Nu kender jeg ikke helt MotiveWave, men de skriver at SDK’et kan hjælpe med at lave studier og strategier, så hvis det er det du vil, så vil jeg helt klart anbefale at gå med Java og MotiveWaves user guide. Hvis den er lidt for kompleks til en start (i deres guide formoder de nok at du kan skrive Java) så har nemprogrammering her vidst nok et kursus i Java, så jeg ville tage det kursus og så bagefter kigge på MotiveWaves user guide og SDK :)

     https://docs.motivewave.com/knowledge-base/sdk/create-a-custom-study-or-strategy

     Mht. screenshots så tror jeg ikke vi har en funktionalitet til det, men hvis du går Java vejen tænker jeg heller ikke det er så relevant, hvis du stadig vil gå Python eller Javascript vejen, så finder vi ud af noget med screenshots, men som sagt, når nu MotiveWave yder support med et SDK, så vil jeg klart gøre det, jeg kan se de også har noget community halløj hvor man kan stille spørgsmål, og de vil sandsynligvis kunne hjælpe dig bedre end jeg ville kunne, da de jo kender MotiveWave.

     Mvh.
     Simon

    2. Flemming Dall siger:

     orrigering:
     Javascripts= Java

     1. Simon R. siger:

      Yes, jamen så vil jeg sende dig videre til Java kurset her, jeg tror det vil være en god start, så du lærer Java at kende, og så er du bedre forberedt til at kaste dig ud i MotiveWaves user guide :) Jeg ved at det tager mere udgangspunkt i spil og applikationer, men det er ikke så vigtigt, det er mest så du lærer grundprincipper som objekt-orienterede programmering, klasser, data typer osv.

      https://www.nemprogrammering.dk/Tutorials/java/lav-dit-eget-spil-program.php

      Mvh.
      Simon

      1. Flemming Dall siger:

       Hej Simon
       Supert, jeg vil straks gå i gang.
       Og igen, tak for hurtig response. :-)
       Mvh. Flemming

     2. Flemming Dall siger:

      Hej Simon
      Tusinde tak for hurtigt svar. Supert.
      I første omgang er Motivewave ikke så vigtigt, håber det kan komme senere, det er mere det praktiske (manuelt) samarbejde mellem deres analyser og mine analyser regneark/database der er målet.
      jeg skal hente data fra https://www.cftc.gov/MarketReports/CommitmentsofTraders/index.htm og https://www.cftc.gov/MarketReports/CommitmentsofTraders/HistoricalCompressed/index.htm , De data vil jeg sætte ind i et regneark (eller skal jeg bruge en database) Hvor de indsatte data, vil blive udregnet, og gennem farve coder visualiseret for nemhedens skyld. det er vigtigt at at visualiseringen virker. Der skal indsættes nye rækker hver uge med nye tal. Jeg skal være i stand til at vælge hvilke data (navn og cftc coder) der skal hentes, og hvilke perioder. Jeg har hørt om noget java grej der hedder scrap? men ved det ikke.
      Men hvad er mon bedst, at genere et regneark eller en database… det er MANGE tal der ska holdes styr på. :-) Jeg går nok for at lære Java, men syntes desværre ikke jeres Java kursus er helt up to date. Så vidt jeg kan se er der problemer med forskellige programmer der bruges i videoerne og de programmer der skal hentes. Det kan skabe lidt visuel forvirring hvis de ikke stemmer overens.
      Mvh. Flemming

      1. Simon R. siger:

       Hej Flemming,

       Det var så lidt. Hmm ja det er lidt svært lige at vide præcis hvilken vej der så er bedst at gå. Bruger du excel, eller andre programmer til at redigere i regnearkne? For excel har vidst allerede en del af den her funktionalitet. Nu bruger jeg selv meget sjældent regneark, men jeg ved at excel har en mulighed for at du giver den en url, og så henter den automatisk den data der kommer derfra (om det så er et workbook, worksheet eller JSON data). Jeg ved ikke om den import af data kan automatiseres, men det vil jeg tro den kan. Excel har også for kort tid siden åbnet op for at du kan skrive Python kode direkte i Excel celler, men det er ikke noget jeg har leget med. Hvis du bruger Excel så vil jeg måske undersøge om dine behov måske faktisk allerede bliver dækket af Excel. Det skal ikke lyde som om at jeg ikke syntes du skal lære Python og bruge det, men at bruge Python på den måde er meget “general” så det vil tage noget tid at lære, og du skal nok bruge nogle work arounds hist og her, hvorimod hvis Excel allerede har den funktionalitet, så vil jeg tror at det vil være mere smooth at bruge.
       Så ja kort sagt, både Python og Java vil kunne løse problemet (og jeg skal på ingen måde afholde dig fra at prøve det), men jeg vil tror du kommer hurtigere frem til en løsning, og en nok bedre løsning, ved at se om Excel allerede kan det du har brug for.

 • per s. siger:

  Til videoen om betinget udtryk skriver terminalen: IndentationError: expected an intended block after `if` statement on line
  3 . hvad sker der programmet kørte egt. ok men pludselig kom ovenstående melding

  x=10
  y=-1
  if x<2 and y<0:
  print("ramte if")
  elif x<2:
  print("x2″)

 • per s. siger:

  er det meningen at man skal bruge visual sudio code i stedet for atom(du bruger atom i lektion 2)- men atom er ikke integreret i python

  1. Simon R. siger:

   Hej Per,

   Ja det er meningen at man bruger Visual Studio Code i stedet. Jeg er ked af forvirringen, men det er fordi de er stoppet med at udvikle på Atom programmet og det vidste jeg ikke ville ske jeg oprindelig lavet kurset, og dengang der var Atom (efter min mening) bedre end Visual Studio Code, og derfor valgte jeg det, men Visual Studio Code er i dag noget bedre, især fordi de har en indbygget terminal, i Atom var det en pakke man selv skulle downloade. Der er en længere historie bag hvorfo Atom er stoppet udviklingen osv. men det er ikke så vigtigt.

   Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med “men atom er ikke integreret i python”, men grundlæggende så er der ikke nogen “afhængighed” mellem Atom og Python, Atom (og det samme med VS Code) er bare et program hvor vi kan skrive tekst/kode i, vi kan også bruge det program til at skrive i andre programmeringssporg. Det svarer lidt til at Python er et søm, og Atom/VS Code er vores hammer. Håber det gav mening, ellers må du lige sige til :)

   Mvh.
   Simon

 • Lars N. siger:

  Når jeg skriver PIP får jeg: zsh: command not found: pip

  Hvad gør jeg forkert og hvordan fikser jeg det?

  1. Lars N. siger:

   Og jeg bruger VS code

   1. Simon R. siger:

    Hej Lars,

    Først så prøv at genstarte VS Code, nogen gange hvis man lige har installeret python, så skal terminalen genstartes. Hvis det ikke virker.

    Hvis det stadig ikke virker så prøv at skriv pip3 i stedet.

    Hvis det stadig ikke virker så prøv lige at skriv igen :)

    Mvh.
    Simon

    1. Lars N. siger:

     Tak Simon, at skrive PIP3 hjalp :-)

     1. Simon R. siger:

      Super, det var så lidt.

      Du vil måske opleve at du godt kan køre python ved at skrive
      python filnavn.py

      Men så vil jeg tro at du bruger python version 2, så du vil nok også skulle skrive python3 i stedet. Det kommer af at hvis man har begge installeret på sin computer (hvilket Macs f.eks har) så kan det være nødvendigt at skrive 3 :)

      Mvh.
      Simon

      1. Lars N. siger:

       Ja det fandt jeg ud af 😅 Python3 hjalp

 • Sohaib K. siger:

  hvorfor kan jeg ikke se de pakker som jeg skal installere

  1. Simon R. siger:

   Hej Sohaib,

   Jeg går ud fra det er Atom du snakker om. Atom er blevet lukket, da de ikke udviklet på programmet længere. Vi skifter derfor til en program der hedder VS Code, jeg sidder lige nu og optager en ny video med installation af det. Indtil da kan du se kommentar feltet herunder, der har jeg også beskrevet det.

   Mvh.
   Simon

   1. Sohaib K. siger:

    Hej Simon
    Tusind tak for hjælpen

 • Jakob U. siger:

  Hej Simon,
  Atom virker ikke.
  atom.io > https://github.blog/2022-06-08-sunsetting-atom/: “On June 8, 2022, we announced that we will sunset Atom and archive all projects under the organization on December 15, 2022.”
  Har du gode løsninger?

  1. Simon R. siger:

   Hej Jakob

   Tak for den kommentar, det havde jeg ikke set eller hørt om. Jeg er siden kurset starter begyndt at anbefale Visual Studio Code i stedet (specifikt Visual Studio Code IKKE Visual Studio, det er et noget større og “tungere” program som er fint, men ikke til vores brug her, så specifikt den med Code i navnet). Jeg har lavet en kort video hvor jeg viser installationen herunder. Hvis du vil vide mere har jeg skrevet en mere uddybende kommentarer til et spørgsmål fra Ulrik længere nede på siden.

   https://drive.google.com/file/d/11OpZ8A8P5cZTDk1IujacqE9xIdIkSs0f/view?usp=sharing

   Håber det hjælper.
   Mvh.
   Simon

 • Rida A. siger:

  Hej Simon,

  Jeg er netop startet på Python kurset og har downloaded Python og Atom. Når jeg forsøger at teste om det er installeret korrekt, får jeg denne fejlmelding:

  PS C:\Users\Bruger\Desktop\CV – Job\Python Kursus> python .\installation.py
  Python blev ikke fundet; k°r uden argumenter for at installere fra Microsoft Store, eller deaktiver denne genvej fra Indstillinger > Administrer appens k°rsels aliasser.
  PS C:\Users\Bruger\Desktop\CV – Job\Python Kursus> pip
  pip : The term ‘pip’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try
  again.
  At line:1 char:1
  + pip
  + ~~~
  + CategoryInfo : ObjectNotFound: (pip:String) [], CommandNotFoundException
  + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

  Kan du hjælpe?
  Mvh
  Rida

  1. Rida A. siger:

   Hej igen Simon,

   Det ser ud til at det virker nu :).

   Mvh
   Rida

   1. Simon R. siger:

    Hej Rida

    Undskyld det lidt sene svar, det er det grundet nytår :)

    Dejligt at det virker, ellers skriver du bare igen :)

    Mvh.
    Simon

 • Kim K. siger:

  har været ude et stykke tid og vil derfor gerne starte forfra, med kurset, noget galt i at installere python 3.10.0 ?

  1. Simon R. siger:

   Hej Kim,

   Nej det er helt fint, du tager bare den nyeste version :)

   Mvh.
   Simon

 • A siger:

  jeg har ikke det lille “plus” der kører programmet og åbner en terminal – jeg kan der for ikke se om det virker.

  Har jeg installeret det forkert?
  /A

  1. Simon R. siger:

   Hej Alan,

   Jeg så ikke din tidligere besked, det er jeg ked af. Checkede lige min egen, og kunne se pakken skulle “bygges” igen. Hvis du ser på billedet herunder så kan du se at der er et rødt insekt nede i højre hjørne, det trykker du på, og så kommer du til skærmen som er på billedet. På ved dig vil der så være en knap, der hvor der står rebuild succeded på billedet, den trykker du på, og så trykker du reload atom.

   https://pasteboard.co/ZiRgJrsUwmRR.png

   Hvis det ikke virker, så må du lige sige til, så er det måske et andet problem.

   Mvh.
   Simon

 • Alan W. siger:

  Hej

  jeg får denne fejl ved installation:

  PS C:\Users\(mit navn)\AppData\Local\atom\app-1.54.0> python .\installation.py
  Traceback (most recent call last):
  File “C:\Users\(mit navn)\AppData\Local\atom\app-1.54.0\installation.py”, line 1, in
  Print(‘Nemprogrammering’)
  NameError: name ‘Print’ is not defined

  Hvad går der galt?

  på forhånd tak

  1. Simon R. siger:

   Hej Alan,

   Når den siger

   line 1, in
   Print(‘Nemprogrammering’)
   NameError: name ‘Print’ is not defined

   Så skal det læses som, “på linje 1 er der en fejl, det er en NavneFejl, og fejlen er at navnet ‘Print’ er ikke defineret.
   Så sagt på normalt dansk funktionen “Print” findes ikke, og det er fordi det er vigtigt om det er skrevet med stort eller småt, “print” og “Print” er lige så forskellig, set fra computerens side, som f.eks “hund” og “dør”.
   Så prøv at skriv “print” i stedet. Det var et lidt langt svar, men jo hurtigere man lærer at læse fejl beskeder, jo nemmere bliver det :)

   Mvh.
   Simon

   1. A siger:

    Hej Simon
    Tak for svar – stort/lille p er modtaget.
    Men nu er det lille plus forneden til Venstre forsvundet – der står bare installation.py 1.27
    Ved du hvordan jeg får det frem?
    På forhånd tak
    A

 • Sonny S. siger:

  Pænt goddag
  Anbefaler du, at installere andre tilføjelses programmer til ATOM udover “platformio-ide-terminal”, som du nævner i videoen?
  Er der nogle indstillinger i ATOM, der ikke er slået til som default, som du anbefaler, at man slår til?

  1. Simon R. siger:

   Hej Sonny,

   Nej ikke rigtig, jeg tager det lidt som det kommer, så hvis jeg gør noget tit, eller noget som jeg ønsker Atom kunne, så prøver jeg at søge, og se om nogen har lavet det. F.eks har jeg brugt Atom meget hvor jeg skulle have en PDF ved siden af, og det blev jeg lidt træt af, så jeg gik ind og søgte på PDF (der hvor vi fandt platformio-ide-terminal) og så fandt jeg pakken “pdf-view” og når den er installeret så kan man åbne pdf’er i Atom, så den kunne jeg f.eks anbefale, men det er jo ikke sikkert det er relevant for dig. Så hav i mente at Atom kan rigtig mange ting, og 90% af tiden hvor du tænker, det kunne være fedt hvis den kunne det her, så kan den det (det er dog nogen gange bøvlet, men oftest er det nemt).

   Mvh.
   Simon

 • Oliver H. siger:

  Hej Simon,

  Når jeg skriver “python installation” i atom, kan den gode finde filen, men når jeg trykker enter, skriver den “python was not found; run without arguments to install from the microsoft store.

  Hvad går galt? Og hvad gør jeg for at fikse det?

  1. Simon R. siger:

   Hej Oliver,

   Det virker til der er gået noget galt med installationen af Python, det er desværre noget der sker tit på Windows. Jeg har lavet en lille ekstra video til dette type problem, så du kan prøve at se denne og se om det ikke hjælper, eller må du endelig vende tilbage :)

   https://drive.google.com/file/d/1ITozcPn1cloUscvNX95KI2j6Pkn0SiqY/view?usp=sharing

   Mvh.
   Simon

 • Ditte O. siger:

  Hej. Skal jeg installere den nyeste version af Python til Windows eller den version, der står i PDF-guiden?
  Mvh Ditte

  1. Simon R. siger:

   Hej DItte,

   Det betyder ikke så meget, begge dele vil virke uden problemer. Jeg vil anbefale den nyeste, alene af den grund at man ligeså godt kan være mest muligt opdateret fra starten af.

   Mvh.
   Simon

 • Andreas S. siger:

  Hej Simon. Det er utroligt så hurtig jeres vidoer bliver forældet. Du snakker om at køre det, ved at trykke på et kryds nede i venstrehjørne. Det kryds har jeg desværre ikke. Hvad skal der gøres?

  1. Andreas S. siger:

   Jeg tror problemet er , at den ikke installere “terminal”, når jeg prøver at installere den? Har klikket 45 gange på knappen nu, der sker nada :p

   1. Simon R. siger:

    Hej Andreas,

    Kurset har været i over 2 år nu og denne branche bevæger sig hurtigt, så det er derfor nogle ting kan være ændret siden. Mht. terminalen, så har den bøvlet (som du også ville kunne se i de andre kommentare). Der er to løsninger. Jeg vil anbefale 2) da den er mindre bøvlet i længden :)

    1) Brug PowerShell i stedet. Det du gør er at gå ind i den mappe hvor dit python kode ligger f.eks dit skrivebord, du holder så shift nede, og højreklikker, så får du en mulighed for at vælge “Åbn PowerShell-vinduet her”, og så kan du fortsætte derfra.

    2) Siden kurset blev lavet, så er programmet Visual Studio Code blevet ret godt, den har en indbygget terminal. Jeg har lavet en kort video hvor jeg viser installationen herunder
    https://drive.google.com/file/d/11OpZ8A8P5cZTDk1IujacqE9xIdIkSs0f/view?usp=sharing

    Se evt. Ulrik spørgsmål herunder, der skriver jeg mere om Visual Studio Code.

    Mvh.
    Simon

 • siger:

  Hej Simon
  Tak for nogle rigtig gode videoer og forklaringer.
  Har taget et kursus igennem teknologisk, og kan faktisk bedre lide din fremgangs måde :-)
  Mit Atom program kunne lige pludselig ikke starte, har været inde læse om det og fandt ud af at det er en generel fejl.
  Læste dine tråde og der anbefalede du Visual studio til en.
  Har set et par videoer og regner med at gå over til det, virker mere fremtids sikret ?
  Er det en helt fejl antagelse ?
  Eller er der andre du hellere vil anbefale.
  Cirka halvvejs i kurset, ser frem til resten af kurset.
  Mvh Ulrik

  1. Simon R. siger:

   Hej Ulrik,

   Tak for de rigtig pæne ord :)

   Det er ca. 2,5 år siden jeg optog videoerne, så der er sket meget siden. Atom er stadig et fint program, men det er (efter min mening) blevet overhældet af Visual Studio Code (VSCode), især i forhold til stabilitet og enkelthed (Der er også sket det at Microsoft har købt Github som er dem der startede Atom, og Microsoft laver VSCode, så der er mere invistering i VSCode). Det har også den fordel at terminalen er bygget ind i programmet, og det er ikke en pakke man skal installere seperat. Så begge programmer er gode og vil være længe nok til kurset her, men hvis jeg skulle vælge i dag havde jeg valgt at bruge VSCode :)

   Når jeg siger “hvis” så er det fordi jeg faktisk bruger et tredje program, i mit daglige virke, som hedder Emacs, det er dog svært at lære og jeg vil ikke anbefale det med mindre man er villig til at bruge (rigtig) mange timer :p

   Mvh.
   Simon

   1. Ulrik L. siger:

    Tak for det gode svar, ser frem til og tage resten af kurset :-)
    Du må have en god aften.
    Mvh Ulrik

    1. Simon R. siger:

     Det var så lidt, tak og i lige måde :)

     Mvh.
     Simon

 • Ole Kold R. siger:

  Hej Simon
  Jeg fandt selv ud af at få Numpy importeret via nedenstående diskusion.
  Undskyld ulejligheden.
  MvhOle

 • Kodekarlen siger:

  Hej Simon. Tak videoen, som desværre giver flere spørgsmål end svar.

  Jeg foretrækker at køre et system kun med Python 3 som for eksempel Xubuntu 20.04. Her virker platformio-ide-terminal ikke.

  Også andre folk har problemer med platformio-atom-ide-terminal:
  https://github.com/platformio/platformio-atom-ide-terminal/issues/668
  Det ser ud til at handle om, at nogle pakker stadig hænger fast i Python 2.

  Jeg kalder nu programmet fra en almindelig terminal uden for Atom. Det virker fint.

  File -> Settings findes ikke mere. Det er Edit -> Preferences nu.

  Pip installeres med sudo apt install python3-pip.

  Det er ikke brok, kun en opfordring til at lave en ny video, som dækker Xubuntu 20.04 i en ren Python 3-opsætning.

  Hvor er PDF-filen, for resten?

  1. Simon R. siger:

   Hej,

   Bare rolig det bliver skam ikke taget som brok, derimod som konstruktiv kritik og det sætter jeg pris på :)

   Ja platformio-ide-terminal er ikke blevet holdt ret godt ved lige siden jeg lavede kurset desværre, og jeg har desværre ikke kunne finde en pakke som pålideligt virker på både Mac, Windows og Linux, så at køre det i en terminal udenfor er den garanteret løsning. Men som hjælp til det kunne en drop down terminal være rar at have, og her har jeg selv brugt Guake (som jeg har linket til en installationsguide herunder).

   Mht. en video for Xubuntu så forstår jeg godt at det kunne være rart med en video, men det ender ud med for mange hvis jeg prøver at afdække de forskellige Linux distributioner for så vil jeg også skulle have Manjaro, Mint osv. med osgå. Men jeg bruger selv Linux til dagligt (primært Ubuntu eller Manjaro) så du må endelig spørge hvis du har brug for hjælp til noget af det :)

   Mht. ren Python 3. De fleste Linux distributioner har allerede Python 2 på sig, da styresystemet bruger det, du kan dog gøre sådan at python er et alias for python3, så du derved ikke skal huske det hver gang, det har jeg også lige fundet en guide til (jeg formoder din terminal bruger bash, hvis du ikke selv har ændret den, så vil det være bash).

   PDF’en kan du se inde på din profil (så vidt jeg ved, denne del er selve nemprogrammering som site der tager sig af), hvis ikke du kan finde den der så har jeg også lige linket den her

   Jeg håber det gav lidt svar, ellers må du sige til, undskyld for det lidt sene svar og tak for feedbacken :)

   PDF – https://drive.google.com/file/d/1KqMFxuPIaeTMhola-k7WAbr5xq1Znyhd/view?usp=sharing
   Guake – https://www.binarytides.com/install-guake-xubuntu-14-04/
   Alias Python – https://linuxconfig.org/how-to-change-from-default-to-alternative-python-version-on-debian-linux

   1. Kodekarlen siger:

    Jeg tror, at du kan nøjes med at lave en enkelt vejledning til Linux. Hvis du beskriver Ubuntu/Xubuntu, kan folk nok selv gætte sig til, hvad der eventuelt skal ændres, hvis de kører en anden distro.

    Tak for ideen med alias, men det er ikke nødvendigt. Der er jo intet Python 2 hos mig :-)

    Jeg har ikke brug for hjælp, for det hele spiller fint, men hvis du henvender dig til begyndere, var det bare et forslag at hjælpe dem lidt mere.

    1. Simon R. siger:

     Det lyder godt at det spiller, og tak for feedbacken :)

 • Ole Kold R. siger:

  Hej Simon.
  Jeg kan ikke få Atom igang på en windows 10 computer.
  Jeg får downloaded programmet, men der er ingen kontakt.
  Programmet bliver ved med at sige:
  “Force Close”
  “Keep Waiting”
  Så jeg når ikke engang frem til aktivere platformio-ide
  Mvh
  Ole

  1. Simon R. siger:

   Hej Ole

   Det lyder spøjst, vil du prøve at holde shift tasten nede, højreklik på Atom og tryk “Kør som administrator”, og se om det virker.

   Mvh.
   Simon

   1. Ole Kold R. siger:

    Hej Simon
    Det virkede ikke.
    Jeg afmonterede Atom og platformio.
    Jeg prøvede at bruge atom aktivt efter installering, hvorefter jeg installerede platformio.
    Måske havde jeg dårlig netværksforbindelse første gang jeg installerede.
    Nu virker det:)
    Mvh
    Ole

    1. Simon R. siger:

     Hej Ole.

     Godt at høre, det kan være lidt at et mysterie en gang i mellem (selv for en datalog :p).

     Du må endelig skrive hvis du skulle få andre spørgsmål :)

     Mvh.
     Simon

 • jakob R. siger:

  Hej Simon.
  Jeg har haft lidt problemer med ikke at kunne python i terminal.
  Jeg fik den sædvanlige “the term python is not recognized” Min efter lidt arbejde fandt jeg endelig pythons folder og fik den added til path. Men så fik jeg så en ny error:

  C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\Shared\Python37_64\python.exe: can’t open file ‘helloworld.py’: [Errno 2] No such file or directory

  Jeg er lidt lost så kunne godt bruge lidt hjælp.
  Mvh Jakob.

  1. jakob R. siger:

   Hej Igen Simon.
   Jeg har fixed problemet :)
   Fandt ud af at jeg var i den forkerte directory da jeg prøvede at kører programmet.

   1. Simon R. siger:

    Hej Jakob,

    Ja som du kan se på kommentarsporet, så er du ikke den eneste der har bøvlet med det, og det er desværre bare lidt en dum process at installere Python på Windows, men fedt du fik det løst :)

    Og den anden fejl kan stadig ske for mig, så det sker stadig efter mange års erfaring, forskellen er bare at jeg hurtigere opdager at det er fejlen hurtigere :p det er derfor det kan være en god ide at bruge auto completion i terminalen, så hvis din fil f.eks hedder helloworld.py, så skriver du i terminalen

    py
    trykker tab så den auto completer til python, trykker mellemrum og skriver f.eks hell så nu har du

    python hell

    når du så trykker tab så auto completer den til python helloworld.py, og både er det rart ikke at skulle taste det hele selv, men hvis den så ikke auto completer (hvilket den ikke ville have gjort i dit tilfælde, da du var i den forkerte mappe) så ved man at det er problemet :)

    Så meget langt svar, men det med auto complete er lidt et “pro tip” som hjælper en med at undgå megen frustration :p

    Mvh.
    Simon

    1. jakob R. siger:

     Ja det er åndsvagt, Men burde python ikke automatisk add en path ved installtion?
     Jeg klikkede ihvertfald på den lille knap i bunden.

 • Jacob siger:

  hej pip virker ikke. Her er hvad der stod på skærmen

  pip : The term ‘pip’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
  At line:1 char:1
  + pip
  + ~~~
  + CategoryInfo : ObjectNotFound: (pip:String) [], CommandNotFoundException
  + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

  1. Simon R. siger:

   Hej Jacob,

   Du må undskylde det sene svar, de kommer normalt hurtigere.

   Fejlen der siger at pip ikke er blevet installeret korrekt. Det er en fejl der desværre ofte sker på Windows.

   Da det er en fejl der sker ofte, så har jeg lavet en video herunder, som forhåbentlig kan hjælpe :)

   https://drive.google.com/file/d/1ITozcPn1cloUscvNX95KI2j6Pkn0SiqY/view?usp=sharing

   Mvh.
   Simon

 • ida c. siger:

  Hej Nemprogrammering.

  Jeg kan ikke downloade Atom. der står “installation has failed” hver gang jeg prøver. Kan du hjælpe?

  Mvh ida

  1. Simon R. siger:

   Hej Ida,

   Jeg er ikke lige sikker på hvornår det går galt, kan du prøve at uddybe lidt. Primært de her ting
   1. Er det Mac eller Windows?
   2. Er det når du downloader problemet er der, altså når du trykker på download knappen, eller er det efter den er færdig med at downloade og når du prøver at installere?

   Mvh.
   Simon

   1. ida c. siger:

    Jeg har windows. jeg trykker download knappen og efter den har downloaded lidt tid og den er tæt på at man tror den er ved at vær der står der installation has failed. Jeg kan godt forstå du ikke forstår det. det gør jeg heller ikke.

    1. Simon R. siger:

     Okay, lige for at være sikker den klare det fint i forhold til omkring tid 3:22 i videoen, altså der hvor den downloader filen, og så går det galt engang ligesom ved 3:47 i videoen, altså hvor den der animation er det?

     Jeg har lige en ting du kan prøve, du kan trykke på linket herunder, så downloader den en .zip fil til dig, den højreclicker du på, og trykker “udpak”, du bør nu have en mappe der hedder “atom-windows”, og inde i den mappe har du “Atom” mappen, og inde i “Atom” mappen ligger atom.exe, som du så kan trykke på og det bør åbne atom.

     Link – https://github.com/atom/atom/releases/download/v1.28.2/atom-windows.zip

     Mvh.
     Simon

     1. ida c. siger:

      hej igen Simon,

      ja den stoppede tidligere ved animationen som du skrev.

      Jeg har prøvet det med at pakke zip filen ud. Men den stopper ved at sige: fejl 0x800135 stien er for lang.

      Mvh.
      Ida

      1. Simon R. siger:

       Okay, den fejl havde jeg ikke lige stødt på før, med sti for lang. Efter at have undersøgt det, så er det et kendt problem hos Atom, som kommer af at filstier på windows ikke må være mere end 250 tegn. Der er en ting som måske fikser det men hvis det ikke gør er det ret bøvlet at fikse, og så er en bedre løsning at bruge et andet program end Atom.

       1. Mulig nem løsning. Find den fil du downloaded, som du trykker på for at installere Atom, i stedet for at doubleclicke på den, så højreclick på den, og tryk ‘kør som administrator’, resten herfra vil være som det plejer (du skal måske lige trykke ok på en boks), nu vil Windows selv prøve at løse problemet med filstien. Hvis det ikke virker er det nemmere at bruge et andet program

       2. Siden jeg lavede videoerne (2 år siden) har Microsoft lavet et rigtig godt program der hedder Visual Studio Code (Link i bunden). Jeg laver en lille video til dig hvor du kan se hvordan man bruger det (det er næsten identisk med Atom), jeg skal bare lige have adgang til en Windows computer, hvilket jeg bør få senere i dag. Jeg har også linket en video her i bunden af en anden (dog på engelsk) som viser hvordan man åbner det, og kører et Python program. Den video er ikke som en erstatning, jeg laver stadig en lille video til dig, men så du har noget indtil da, der måske kan hjælpe :)

       Jeg ved der var mange ting i beskeden her, men det er for at få dig op at køre hurtigst muligt, jeg er ked af besværet.

       VS Code – https://code.visualstudio.com/
       Engelsk video om VS Code – https://www.youtube.com/watch?v=E9U-EBG8jVk

      2. Simon R. siger:

       Hej Ida,

       Så fik jeg lavet en kort video der viser hvordan man downloader installerer og kører et Python program med VS Code i tilfælde af at Atom ikke skulle komme til at virke. Kvaliteten er ikke super på den video, da jeg ikke har tilgang til noget bedre lige nu (pga. Corona), men jeg tror man kan se og høre nok til at komme i gang.

       Video – https://drive.google.com/open?id=11OpZ8A8P5cZTDk1IujacqE9xIdIkSs0f

 • ida c. siger:

  Jeg kan ikke downloade Atom. der står “installation has failed” hver gang jeg prøver. Kan du hjælpe?

 • Kenny T. siger:

  Hej nemprogrammering

  Har desværre en udfordring med at åbne atom med en text editor på min imac. Har tidligere brugt idle til at følge andre onlinekurser. Håber du kan hjælpe så jeg kan komme i gang med kurset :) jeg går ind i view, dernæst developer og dernæst developer mode. Men kommer ingen mypython som andre kan finde og starte det med. der kommer kun terminal og nogle andre som åbner en lang kode.

  Bh kenny

  1. Simon R. siger:

   Hej Kenny,

   Jeg forstår ikke lige spørgsmålet. Prøver du at åbne Atom med en text editor? Atom er en text editor (program), og det er den du skal bruge til at skrive Python koden i, altså i stedet for idle, så du bør ikke åbne Atom med noget.

   Jeg forstår heller ikke lige hvorfor du går ind i developer mode, det er ikke en ting vi bruger på kurset her?

   Kan du prøve at uddybe lidt mere så tror jeg bedre jeg kan hjælpe :)

   Mvh.
   Simon

   1. Kenny siger:

    Hej Simon

    Jeg kan venligst ikke bruge Atom som du gør i videoen efter jeg har downloaded Atom. Jeg har nyeste version 3 af Python. Ønsker hjælp til hvad jeg skal gøre på Mac.

    Vh kenny

    1. Simon R. siger:

     Okay, så er jeg lidt mere med, jeg troede bare det var developer mode du ikke kunne få til at virke og så blev jeg lidt forvirret.

     Så når du åbner Atom, får du så de faner op som jeg gør (altså de der to “Welcome” nogle), eller får du noget andet? Du nævner at du får en terminal op, kommer den af sig selv eller kommer den når du trykker på plusset nederst til venstre ligesom jeg gør omkring 5:55 i videoen.

     Jeg spørg lige om de her ting da jeg prøver at snævre ind til hvor problemet opstår, da processen burde være det samme på Mac og Windows, så der hvor der sker noget andet for dig, end der gør for mig i videoen. :)

     Mvh.
     Simon

 • Mikkel siger:

  Hej nemprogrammering!

  Jeg overvejer at studere på DTU og tager bl.a. nogle programmeringskurser for at styrke en kvote 2-ansøgning. Jeg har netop gennemført jeres Java-kursus, og jeg er meget interesseret i jeres python-kursus, men jeg har nogle spørgsmål angående kurset.

  1. På DTU bruger de editoren Anaconda, men I videoen bruger de editoren Atom. Er der nogen forskel på de to code-editor i praksis?

  2. I kurset gennemgås det, hvorledes man kan arbejde med Excel i Python. Jeg har ikke licens til excel desværre, så er det muligt for at mig at gennemføre kurset med Google Sheets?

  På forhånd, tak!

  Bedste hilsener,
  Mikkel

  1. Simon R. siger:

   Hej Mikkel,

   Et lille fun fact er at jeg faktisk selv har gået på DTU i 1½ år (dog som maskiningeniør og vi brugte MATLAB i stedet for Python)

   Mht. dine spørgsmål.
   1) Anaconda er en Python distribution (beregnet til data behandling) dvs. at den indeholder en del ting, heriblandt er Jupyter Notebook (JN) som du kan tænke på som en editor (der er mere i det, men det er nok for nu). Der er nogle forskelle på Atom og JN, den primære er at Atom er en generel tekst editor (du ville også fint kunne skrive Java i den) hvor JN er til Python specifikt. Den største forskel du vil se er at JN kan opdeles i blokke, som du kan se på linket herunder (de forskellige “In” blokke). Dvs. at hvis der er en fejl i blok 3 så påvirker den ikke blok 4, eller hvis blok 3 tager lang tid om at køre, så skal du ikke køre den hver gang du vil gøre blok 4, hvilket du ville skulle i Atom. Sagt kort så kan du bruge begge dele, hvis du bruger Atom så skal du installere både Atom og Python, hvor Anaconda har alt du skal bruge fra starten. I kurset her kan du bruge lige hvad du har lyst til, så du vælger selv, jeg har selv brugt Anaconda/JN, så jeg vil også kunne hjælpe lidt med det hvis du får problemer.

   2) Du kan fint gennemføre kurset, jeg ville anbefale LibreOffice Calc i stedet for Google Sheets, ikke fordi det nødvendigvis er bedre, men det ligger lokalt på din computer i modsætning til Google Sheets, så det er nemmere at tilgå filen. Det du kommer til at gøre er at bearbejde Excel filen (.xlsx) i Python, og så åbne den fil i Calc. De eneste problemer jeg ser kunne være noget med at ligge farve på celler i excel arket f.eks, det kan være Excel og Calc gør det forskelligt og derfor ikke ville vise den farve rigtigt, men det at tilgå og opdatere celler i arket bør Calc fint kunne vise.

   Jeg håber det svarede lidt på det, ellers må du bare sige til så skal jeg nok uddybe.

   Et billed af JN – https://www.dataschool.io/content/images/2019/03/binder-50.png

   Mvh.
   Simon

 • rene mortensen siger:

  Hej Simon, kunne du være behjælpelig med en ordentlig installation af python på min comp
  så jeg er sikker på , at lortet virker inden jeg starter op på onlinekurset ..
  Kører Windows 10 sry….
  når jeg følger din video ,er det som om jeg mangler noget ..har bla ikke genvejene i atom …shift +s save ..
  og kan ikke bruge pip i windows shell

  kan godt skrive print ..og lave regnestykker ..meeen

  1. Simon R. siger:

   Hej Rene,

   Jeg skal lige være helt sikker på problemet. Save i Atom er ctrl + s, er det bare en tastefejl at du skriver shift? Hvis ctrl + s ikke virker må du gerne være lidt mere specifik f.eks giver den dig ikke mulighed for at navngive filen første gang du gemmer? Og når du laver en ændring i filen så bør der komme en blå cirkel oppe ved filnavnet, når så du trykker ctrl + s så bør den forsvinde igen, sker det?

   Mht. pip får du samme tekst som jeg gør når du bare skriver “pip” og trykker enter? Siden jeg lavede vidoen har Windows, i de nyere versioner, ændret i adminprivilegier mht. pip, dvs. at man skal være admin for at installere pakker, f.eks linjen i videoen “pip install numpy”. Så hvis bare “pip” linjen virker, men “pip install numpy” ikke virker, så er det pga. det (hvis det er problemet, så er sidste linje når du kører “pip install numpy” nok noget i stil med “PermissionError: [WinError 5] Adgang nægtet: ………”. For at løse dette skal du åbne PowerShell med adminprivilegier, det gør du ved at trykke på windows tasten, søge efter powershell, højreklik på den, og tryk “kør som administrator”, så bør du kunne bruge det. Det er heldigvis ikke tit vi installere ting fra pip, så det er kun noget du skal gøre når du bruger pip ikke python.

   Jeg håber det hjalp, og så må du endelig vende tilbage hvis det ikke virker.

   Mvh.
   Simon

   1. Nicky F. siger:

    Hej Simon. Du har vidst sendt svaret forkert. Det skulle være til Rene og ikke mig 😊
    Mvh Nicky

    1. Simon R. siger:

     Hej Nicky,

     Jeg kan ikke lige finde stedet du mener, hvilken video og kommentar har du fået der burde være til Rene?

     Mvh.
     Simon

 • Nicky F. siger:

  Hej Simon. Nu har jeg set de fleste af dine videoer og leget lidt med begreberne osv.
  Det jeg synes jeg mangler er en eller interface at sætte mine koder ind i. Hvis jeg f.eks laver et lille spil eller et program, ser jeg jo kun resultatet i atoms sorte linjer.
  Er der et program du kan anbefale, der kan gøre python-koden mere interessant at se på for andre. En slags grafik. Jeg tænker også at lave en app eller noget (ved godt at andre programmer er mere egnet, men alligevel) anbefalinger? Har kigget lidt på Kivy.
  Mvh. Nicky

  Ps. Ellers rigtig godt kursus

  1. Simon R. siger:

   Hej Nicky,
   Tak for de pæne ord.

   Det er et par muligheder, så jeg vil lige nævne et par stykker.

   1. Pygame
   Pygame er et modul du kan bruge (ligesom numpy), og som navnet lyder er det til spil, jeg syntes det er det nemmeste at tilgå, der er meget hjælp at hente på nettet og opsætning af et spil er rimelig intuitiv. Jeg syntes det er en rigtig fin måde at komme i gang med at lave noget grafisk (det behøves ikke at være spil selvfølgelig, det er bare det som det er møntet på)
   https://www.pygame.org/wiki/tutorials

   2. Microbit/Arduino (microcontroller)
   Hvis du gerne vil lave noget fysisk, så findes der microcontrollere som Arduino og microbit, hvor du kan lave nogle fede projekter. Super kort sagt er det en lille computer (microcontroller) som koster mellem 100-300 ca. Alt efter hvilken en du vælger, som du kan tilføje en masse sensorer til f.eks en partikelmåler hvis du vil måle dit indeklima. Det er især en god mulighed hvis du har småfolk som vil være med :) du kan se nogle projekter på linket her. https://www.hackster.io/arduino/projects

   3. Kivy
   Jeg har ikke selv leget så meget med Kivy, men så vidt jeg kan læse mig frem til, så er det er rigtig fint hvis du vil ud i app udvikling, så det ville være det jeg ville anbefale, et sprog som C# er mere brugt til app udvikling, men python er også rigtig fint til det, især til webapps.

   Jeg tror dog det er lidt svære at komme i gang med end de to andre (især hvis du ikke allerede har en ide til et app), så hvis det mest er for at få noget mere feedback end linjer på en sort skærm, så ville jeg gå med grafik i pygame, eller det fysisk i microcontrollere, men hvis du har en ide til et app, så syntes jeg da du skal give dig i kast med det :)

   Håber det hjalp lidt, og du siger bare til hvis du vil have uddybet noget af det.

   Mvh.
   Simon

 • Mikkel siger:

  hælp skriver “python -version” som du siger men viser dette stadig

  python : The term ‘python’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check
  the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
  At line:1 char:1
  + python -version
  + ~~~~~~
  + CategoryInfo : ObjectNotFound: (python:String) [], CommandNotFoundException
  + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

  1. Simon R. siger:

   Hej Mikkel,

   Du må undskylde det lidt sene svar. Jeg har simpelthen lige valgt at lave en lille video omkring det, da det er et problem folk ret ofte støder ind i. Videoen ligger bare på Google Drive, så du får lige et link til den her, og andre der skulle se denne kommentar, er selvfølgelig også velkommen til at bruge den.

   Jeg håber det løser problemet, eller må du lige sige til :)
   Video – https://drive.google.com/file/d/1ITozcPn1cloUscvNX95KI2j6Pkn0SiqY/view?usp=sharing

   Mvh.
   Simon

   1. Thomas I. siger:

    Super fedt Simon!

 • Stig T. siger:

  Hej Simon

  Efter at Atom har opdateret, kan jeg ikke længere taste i terminalen?
  ATOM 1.39.1 x64
  Har installeret Platformio-ide-terminal.

  Har du nogle gode ideer til hvordan jeg fixer det? Har prøvet en genstart af pc’en. Måske er der kun tilbage at afinstallere og geninstallere Atom?

  Vh. Stig

  1. Stig T. siger:

   Jeg kan godt starte programmerne eksternt i Powershell, sært?

   1. Simon R. siger:

    Hej Stig,

    Ja det er lidt underligt. “Terminalen” i Atom er faktisk bare en fancy måde at åbne PowerShell på, så det er derfor det virker i PowerShell. Jeg har prøvet at finde ud af hvad problemet skyldes, og så vidt jeg kan se så er der kommet en opdatering til Windows for nyligt, som har gjort at pakken ikke virker. Det er dog svært at finde fejlen da den kan lige i Windows, Atom eller pakken i sig.

    Jeg tror ikke det vil hjælpe at afinstallere, da jeg tror fejlen ligger i Windows, men hvis jeg tager fejl og fejlen ligger i enten atom eller pakken, så kan en geninstallering måske hjælpe.

    Hvis det er en Windows fejl er der desværre ikke andet at gøre end at vente på at de opdatere pakken så den virker igen.

    Jeg håber det gav mening.

    Mvh. Simon

 • Emil Dahlberg J. siger:

  Hej Simon,

  Jeg har prøvet at læse tidligere spørgsmål, da det er vedrørende det samme, men det virker simpelthen ikke ved mig.
  Ved installation fik jeg markeret boksen med ‘path’, og jeg har også været inde og tilføje dem i miljøvariablerne, samt genstarten computeren. Mit problem er, er der stadig ikke kommer tekst frem når jeg klikker på plus? Det er blot en tom boks.

  Mvh,
  Emil

  1. Simon R. siger:

   Hej Emil,
   Prøv at se mit svar og løsning til Benjamins spørgsmål. Det med plusset og teksten der burde komme frem, har ikke noget med din installation af python at gøre, det er et problem med en nyere opdatering af Windows. Så prøv at tage et kig på det, og hvis det ikke hjælper så sig endelig til igen :)

   1. Emil Dahlberg J. siger:

    Hej igen Simon,

    Har fundet frem til at muligvis godt kan være min computer/windows den er gal med.
    Powershell-versionen på min computer er 4.0 og kan ikke opdateres, men det er muligt at åbne Python i kommandovindue. Vil dette kunne bruges som alternativ for Atom, eller er vi ude i at jeg nødsaget til at investere i en ny computer :) ?

    1. Simon R. siger:

     Hej Emil,

     Ja du kan fint bruge kommandovinduet, det eneste der vil være af forskel er at nogle af kommandoerne (ud over python) er anderledes f.eks kommandoen ‘ls’ (som viser hvilke filer du har) hedder ‘dir’ i kommandovinduet.

     Med det sagt, så burde PowerShell virke, også med 4.0, så vidt jeg ved. Kan du evt. Skrive hvilken fejlbesked du får når du prøver at bruge PowerShell.

     Mvh.
     Simon

 • Benjamin siger:

  Hej Simon

  Når jeg har tastet print(‘nemprogrammering’) og gemt som du viser, så kommer der intet tekst frem?
  Terminalen er blevet installeret men der kommer ikke tekst frem som i din fremvisning?

  Jeg har haft det hele afinstalleret og installeret igen…

  1. Simon R. siger:

   Hej Benjamin,

   Kort sagt: Det er et problem vi ikke kan løse.
   Løsning: Det du gør er at gå ind i den mappe hvor dit python kode ligger f.eks dit skrivebord, du holder så shift nede, og højreklikker, så får du en mulighed for at vælge “Åbn PowerShell-vinduet her”, og så kan du fortsætte derfra. I video 3 viser jeg lidt mere om hvordan man bruger terminalen/PowerShell.

   Længere svar: Jeg har lige selv prøvet i Windows, og jeg kan se at jeg har samme problem. Efter lige at have undersøgt problemet, så ligner det at det er et problem i enten Atom pakken, eller i en opdatering der kom til Windows her for nyligt. Det er desværre ikke noget vi som brugere kan gøre så meget ved, andet end at vente og håbe de fikser det. Det gode er dog at det ikke er nødvendigt, det er bare praktisk at have. Løsningen er at gøre det igennem PowerShell (det er et program på din computer) i stedet. PowerShell er faktisk det Atom åbner, så det er præcis det samme, det er bare rart at have i Atom, i stedet for et separat vindue.

   Håber det hjalp, ellers siger du bare til.
   Mvh. Simon

 • Holger siger:

  Hej Simon
  Jeg kan ikke finde min python fil når jeg går in i Environment Variable (Mit windows er engelsk)? Kan du hjælpe med det?

 • Holger siger:

  Pip virker ikke :c

  1. Holger siger:

   Når jeg går in i alt det der på kontrol panelet så er det ikke nogle python mappe? Så kan ikke få Pip til at virke

   1. Simon R. siger:

    Hej Holger,

    Har du set nr. 2 video jeg lavede til Azats spørgsmål herunder (jeg har også lagt linket her nederst i kommentaren)? Der er der nemlig en måde at finde filen på. Du kan lige prøve at se den her, hvis det stadig ikke fungere så må du endelig sige til :)

    https://drive.google.com/file/d/1v-5WXY2lq5zxih1UvXqAnG1nbho8fMFo/view?usp=sharing

 • Azat B. siger:

  Hej Simon

  har lige fået min path til at virke, så jeg kan printe min print ud, men pip virker ikke, men har samme problem som før.
  PS C:\Users\azat_\AppData\Local\Programs\Python\Python37-32\python> pip install numpy
  pip : The term ‘pip’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable
  program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is corre
  ct and try again.
  At line:1 char:1
  + pip install numpy
  + ~~~
  + CategoryInfo : ObjectNotFound: (pip:String) [], CommandNotFoundException
  + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundExceptio

  1. Simon R. siger:

   Hej Azat,

   Jeg har simpelthen lige valgt at lave en lille video omkring det, da det er et problem folk ret ofte støder ind i. Videoen ligger bare på Google Drive, så du får lige et link til den her, og andre der skulle se denne kommentar, er selvfølgelig også velkommen til at bruge den.

   Jeg håber det løser problemet, eller må du lige sige til :)
   Video – https://drive.google.com/file/d/1ITozcPn1cloUscvNX95KI2j6Pkn0SiqY/view?usp=sharing

   Mvh.
   Simon

   1. Simon R. siger:

    Jeg var lige lidt for hurtig i den anden video, hvor jeg sagde at der ikke var en god måde at finde Python og pip på. Det er der nemlig, man trykker på windowsknappen -> søger på Python -> højreklikker -> og trykker åben filplacering. Jeg har også lavet en kort video til det, som kan findes herunder

    Video – https://drive.google.com/file/d/1v-5WXY2lq5zxih1UvXqAnG1nbho8fMFo/view?usp=sharing

    Mvh.
    Simon

 • Peter siger:

  Hej simon
  Jeg glemte punktummet foran backslash’en. Ingen problemer nu.

  1. Simon R. siger:

   Okay godt at høre, det kan også være lidt forvirrende. Det er godt bare at blive van til at skrive lidt af filnavnet, og så trykke tab, for at autoudfylde, så er man sikker på at det står rigtigt :)

 • Peter siger:

  Hej Simon

  Når jeg klikker på plusset åbner vinduet og cursoren lavet bare et hop til højre og den tekst der burde ha’ stået der er der ikke?

  1. Simon R. siger:

   Hej Peter,
   Det lyder underligt, må jeg lige høre hvilket styresystem du bruger? Altså Windows, Mac eller Linux

   Mvh.
   Simon

   1. Peter siger:

    Hej Simon

    Jeg bruger Windows 10 Pro med den seneste 1809 efterårs opdatering. Jeg har to ens installerede Pc’er og det det samme på begge med Python 3.7.2 (seneste distribution).

    Peter

 • Matti siger:

  Hej Simon.
  Jeg har lidt problemer med, at CMD eller atom ikke vil erkende “python” som en funktion. Jeg modtager denne fejl:
  “PS C:\Users\Matti\Desktop> python
  python : The term ‘python’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, s
  cript file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was
  included, verify that the path is correct and try again.
  At line:1 char:1
  + python
  + ~~~~~~
  + CategoryInfo : ObjectNotFound: (python:String) [], CommandNotFoun
  dException
  + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException”

  Skulle gerne være installeret, som du viser i videoen.

  1. Simon R. siger:

   Hej Matti,
   Det kan lyde lidt som om at stien (path) ikke blev tilføjet. Kan du huske om du fik sat et flueben i “add to path”? Hvis du ikke har, eller hvis du er i tvivl, så ville jeg afinstallere Python, og installere det igen.
   Du kan afinstallere det ved at gå ind i indstillinger -> apps, så finder du ting der hedder noget med Python (Der er to ting på listen) trykker på dem, og trykker fjern.
   Efter det, så prøver du at installere det igen (du kan fint bruge samme installationsfil du behøves ikke downloade det igen), og så vær lige ekstra obs. på det med path.

   Hvis det ikke løser det, så skriv endelig lige igen :)

   1. Matti siger:

    Ja jeg satte flueben, da jeg nemlig havde programmet installeret, og derfor valgte at afinstallere og installere igen, for at være sikker.

    1. Simon R. siger:

     Okay, prøve lige at skrive “python –version” i en CMD, og rappoter lige tilbage om det giver samme fejl, eller noget andet. Det kan nemlig ske, hvis man har haft det installeret før, at den gamle sti, kan overskrive den nye, og det kunne godt virke til at det er det der sker. Så prøv lige at skrive det og vend tilbage :)

     1. Matti siger:

      Den svarer python 3.7.0.
      Har fået det til at virke nu. Var inde og ændre path i miljøvariabler.

      1. Simon R. siger:

       Super, du skriver endelig bare hvis der skulle komme noget :)

  2. Simon R. siger:

   Du må også gerne ligge kopiere og sætte din kode ind i en kommentar, bare lige så jeg er sikker på fejlen ikke er der :)

   1. Matti siger:

    Det skulle vel bare være dette?
    print(‘Nemprogrammering’)

 • Maiken P. siger:

  Hej Simon, tak for meget brugervenlig video. Når jeg tester Print(‘Nemprogrammering’), så kommer der en fejlbesked om at Print ikke er defineret (og den er også blå hos mig og ikke lilla) – hvad gør jeg mon forkert? :)

  1. Maiken P. siger:

   Hej igen, jeg fandt selv ud af det – man skal huske at skrive print med lille p.. :)

   1. Simon R. siger:

    Hej Maiken
    Tak for de pæne ord :) Ja det er vigtigt, at man lige får skrevet det rigtigt. De fleste ting er med småt, så det plejer at være nemt at huske, når man lige kommer i gang

    Du skal endelig stille flere spørgsmål, hvis der skulle være noget :)